Vés al contingut

L'escriptor francès Patrick Modiano obté el Nobel de literatura

De Viquinotícies

11 d'octubre del 2014, Suècia

L'escriptor francès Patrick Modiano va guanyar el Premi Nobel de Literatura 2014, va anunciar aquest dijous l'Acadèmia Sueca, que assenyala que va ser guardonat per l'art de la memòria amb el qual ha evocat els més incomprensibles destins humans i descobert el món real de l'ocupació. Modiano, també guanyador del Gran Premi de Novel·la de l'Acadèmia Francesa (1972, per Els bulevards perifèrics) i del Premi Goncourt (1978), ha centrat el seu treball en la Segona Guerra Mundial, la dècada dels quaranta i l'ocupació de França per les forces de l'Eix.

D'acord amb al secretari permanent de l'Acadèmia, Peter Englund, Es tracta d'algú qu'ha escrit molts llibres que es fan ressò mútuament [...] que són sobre la memòria, l'identitat i l'aspiració. Les seves primeres novel·les: El lloc de l'estrella (1968), La ronda de nit (1969) i Els bulevards perifèrics (1972) conformen una espècie de trilogia sobre l'era del nazisme a França. A aquests els van seguir altres novel·les d'èxit com Vila trist (1975), El carrer de les cellers fosques (1978) i, més actualment, L'herba de les nits (2012), editada per l'Editorial Anagrama aquest any.

La narrativa del francès comunament s'incursiona en mons marginals, secrets, sòrdids, on es contraposen, per una banda, la necessitat de trobar identitats perdudes o sepultades pels condicionaments històrics, i l'altra, la culpa remoure les brutícies que la memòria havia sepultat en un convenient oblit [...], assegura Deutsche Welle. Segons el mateix Modiano, moments crucials de la seva carrera van ser la seva trobada amb l'escriptor Raymond Queneau, que l'impartia classes de geometria, i el fet d'haver compartit generació amb altres autors com Pascal Quignard, Pierre Michon i Jean-Marie Gustave Le Clézio (Nobel de Literatura el 2008).

Amb Modiano, França obté el seu 15è premi Nobel de Literatura. L'escriptor rebrà també un premi de vuit milions de corones, és a dir, 1.1 milions de dòlars.

Premis Nobel 2014

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail

Fonts

[modifica]