Els creadors de les llums LED guanyen el Nobel de Física

De Viquinotícies

8 d'octubre del 2014, Suècia

Tres científics japonesos, Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shūji Nakamura, van ser els guanyadors del Premi Nobel de Física per l'invenció dels díodes eficients d'emissió de llum blava que han permès les fonts de llum blanca d'estalvi energètic. Aquest any, els premiats són recompensats per haver inventat una nova font de llum eficient des del punt de vista energètic i amigable amb el medi ambient: les llums LED, va afirmar el jurat.

Segons El Mundo, la troballa dels díodes que han fet realitat les llums LED no és un invent nou, ja que als anys 60 es va aconseguir l'il·luminació amb aquesta tecnologia, en colors vermell i verd. Però, no va ser fins als anys 90 quan els tres japonesos van aconseguir que els díodes emetessin llum blava. Fins aquell moment no era possible emetre llum blanca mitjançant aquesta tecnologia, però, en aconseguir el color blau, la combinació dels tres colors va permetre la fabricació de les llums que actualment il·luminen les pantalles dels telèfons mòbils, els automòbils i les cases.

El que resulta fascinant és que moltes grans companyies van tractar de fer això i van fracassar. Ells van persistir, van provar una i altra vegada i, eventualment, ho van aconseguir, va declarar el director del comitè i professor de l'Universitat Tecnològica Chalmers a Göteborg, Per Delsing. Les llums LED emeten una llum blanca i brillant que dura més i estalvia més energia que la llum d'incandescència creada per Thomas Alva Edison al segle XIX.

Premis Nobel 2014[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail

Fonts[modifica]