Creadors del microscopi fluorescent d'alta resolució guanyen el Nobel de Química
9 d'octubre del 2014, Suècia
Aquest dimecres, l'Institut Karolins d'Estocolm, va informar que els nord-americans Eric Betzig i William E. Moerner, i l'alemany d'origen romanès Stefan Hell van guanyar el Premi Nobel de Química 2014 pel desenvolupament de la microscòpia de fluorescència d'alta resolució. A diferència dels microscopis tradicionals, l'invent del trio de científics permet veure cèl·lules a escala nano, cosa impossible d'aconseguir fins al moment.
Segons el jurat, els guanyadors van aconseguir superar les limitacions dels microscopis òptics tradicionals gràcies a les anomenades molècules fluorescents, les quals els van permetre treballar a escala nanomètrica. Amb aquest tipus de microscopi, els científics són capaços de veure virus, proteïnes i molècules amb una grandària inferior a 0.0000002 metres.
Amb això, és possible observar dins de les cèl·lules, o les proteïnes involucrades en malalties com Parkinson, Alzheimer o Huntington, per exemple. El director del comitè i professor de química dels materials de l'Universitat de Lund, Sven Lidin, va afirmar que la feina dels guardonats ha fet possible estudiar els processos moleculars en temps real.
Betzig treballa a l'Institut Mèdic Howard Hughes als Estats Units. Hell dirigeix l'Institut Max Planck de Química Biofísica a Alemanya i el Centre Alemany d'Investigació contra el Càncer de Heildelberg. Mentre que Moerner treballa a l'Universitat de Stanford, també als EUA. Els tres compartiran un premi de 1,1 milions de dòlars.
Premis Nobel 2014
[modifica]Comparteix: |
- Atorguen el Nobel d'Economia al francès Jean Tirole. Viquinotícies. 14 d'octubre del 2014.
- L'escriptor francès Patrick Modiano obté el Nobel de literatura. Viquinotícies. 11 d'octubre del 2014.
- Els creadors de les llums LED guanyen el Nobel de Física. Viquinotícies. 8 d'octubre del 2014.
Fonts
[modifica]- (castellà) Nobel de Química para creadores de microscopio fluorescente de alta resolución — es:BBC Mundo. 8 d'octubre del 2014.
- (castellà) Teresa Guerrero Nobel de Química para los 'padres' del supermicroscopio que permite ver el interior de una célula — El Mundo. 8 d'octubre del 2014.