Vés al contingut

Creadors del microscopi fluorescent d'alta resolució guanyen el Nobel de Química

De Viquinotícies
Diploma del Premi Nobel de Conrad Röntgen. 1901.

9 d'octubre del 2014, Suècia

Aquest dimecres, l'Institut Karolins d'Estocolm, va informar que els nord-americans Eric Betzig i William E. Moerner, i l'alemany d'origen romanès Stefan Hell van guanyar el Premi Nobel de Química 2014 pel desenvolupament de la microscòpia de fluorescència d'alta resolució. A diferència dels microscopis tradicionals, l'invent del trio de científics permet veure cèl·lules a escala nano, cosa impossible d'aconseguir fins al moment.

Segons el jurat, els guanyadors van aconseguir superar les limitacions dels microscopis òptics tradicionals gràcies a les anomenades molècules fluorescents, les quals els van permetre treballar a escala nanomètrica. Amb aquest tipus de microscopi, els científics són capaços de veure virus, proteïnes i molècules amb una grandària inferior a 0.0000002 metres.

Amb això, és possible observar dins de les cèl·lules, o les proteïnes involucrades en malalties com Parkinson, Alzheimer o Huntington, per exemple. El director del comitè i professor de química dels materials de l'Universitat de Lund, Sven Lidin, va afirmar que la feina dels guardonats ha fet possible estudiar els processos moleculars en temps real.

Betzig treballa a l'Institut Mèdic Howard Hughes als Estats Units. Hell dirigeix ​​l'Institut Max Planck de Química Biofísica a Alemanya i el Centre Alemany d'Investigació contra el Càncer de Heildelberg. Mentre que Moerner treballa a l'Universitat de Stanford, també als EUA. Els tres compartiran un premi de 1,1 milions de dòlars.

Premis Nobel 2014[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail

Fonts[modifica]