Vés al contingut

Atorguen el Nobel d'Economia al francès Jean Tirole

De Viquinotícies

14 d'octubre del 2014, Suècia

Aquest dilluns, la Reial Acadèmia Sueca de Ciències ha anunciat que el francès Jean Tirole és el guanyador del Premi Nobel d'Economia 2014 “per el seu anàlisi del poder dels mercats i la regulació”. L'acadèmia ha assenyalat que Tirole “és un dels economistes més influents del nostre temps. Ha fet importants contribucions i investigacions en un bon nombre de camps. Però sobretot, ha clarificat com podem entendre i regular indústries on hi ha unes poques empreses molt poderoses”.

Es tracta de la primera vegada que un nord-americà no rep el premi des de 1999. Tirole, de 61 anys d'edat, és professor de l'Universitat de Tolosa. No obstant això, la seva alma mater és l'Institut Tecnològic de Massachusetts, on es va doctorar i va impartir classes per gairebé deu anys. És enginyer i doctor en Matemàtiques i Economia, especialitzat en el treball teòric que ha permès “desenvolupar una gran producció de manera més profunda que cap altre economista abans”.

El francès ha estudiat “el paper de la regulació, els monopolis i el cost dels serveis de regulació de forma intensiva”, informa El Mundo. Així com “l'efecte que generen en la producció i el preu dels béns i serveis”. “Moltes indústries estan dominades per un petit nombre de grans empreses o monopolis. Si se'ls deixa sense regular, aquests mercats usualment produeixen resultats indesitjats per a la societat: preus més alts que els motivats pels vedats o empreses improductives que sobreviuen bloquejant l'ingrés de altres noves o més productives”, segons el jurat del premi.

Tirole va afirmar sentir-se “profundament emocionat”. També va assegurar que creu que el món comença a mobilitzar-se per implementar autoritats globals que aconsegueixin regular les empreses globals. El 1993, va rebre el Premi Yrjö Jahnsson, i en 2008, va rebre el premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement en Economia, Finances i Gestió d'Empreses. És autor de centenars d'articles i llibres, a més es troba entre els autors més citats pels seus parells.

Premis Nobel 2014[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail

Fonts[modifica]