El Programa Mundial d'Aliments ajuda a reobrir ràdios d'Haití danyades per l'huracà Matthew

De Viquinotícies

20 de març del 2017

Quatre importants estacions de ràdios comunitàries a Haití van tornar a l'aire després d'haver estat tancades després del pas de l'huracà Matthew a l'octubre de 2016, que va interrompre les estacions radials i les xarxes telefòniques.

Les emissores, ubicades a Grand-Anse, Sud i Nippes estan sent rehabilitades gràcies al suport del Programa Mundial d'Aliments (PMA) i de l'organització de desenvolupament de mitjans Internews, millorant la seva capacitat per transmetre els seus missatges humanitaris localitzats i permetent que els haitians rebin actualització informativa i participin la recuperació de les seves comunitats.

"Quan les comunitats saben quin tipus d'assistència poden rebre i per quant temps, els és més senzill prendre les decisions correctes per reconstruir les seves vides després d'un desastre," va dir Ronald Tran Ba ​​Ui, Representant del PMA a Haití.

"El PMA difon el seu número de telèfon en una estació de ràdio local després d'un huracà perquè els afectats ens cridin per retroalimentar o en cas que tinguin alguna pregunta sobre l'assistència del PMA", ha afegit.

Després que Internews realitzés una avaluació independent dels mitjans de comunicació en Jeremie, Abricot i Latiboliere, les àrees més afectades per l'huracà Matthew, el PMA i Internews van trobar que la majoria dels haitians recorren a la ràdio local com a mitjà preferit per trobar informació clau sobre la resposta humanitària i compartir notícies.

"L'habilitat de Internews és, i sempre ha estat, ampliar la veu de les comunitats i al mateix temps proporcionar-los la informació que necessiten per prendre decisions informades sobre les seves vides", va dir Anahi Ayala Iacucci, directora Principal dels Programes Humanitaris de Internews.

"Amb aquest projecte hem estat capaços de tornar a connectar a centenars de persones afectades per l'huracà Matthew i així permetre'ls accedir a informació fiable i veraç".

A les quatre estacions de ràdio rehabilitades se'ls està proveint amb energia bàsica i suport de tecnologia de la informació, equipant per rebre, crear i transmetre contingut, assenyala un comunicat del PMA.

Per complementar els esforços humanitaris a Haití, els líders comunitaris, les autoritats locals i les agències operacionals podran aprofitar aquestes emissores per transmetre missatges coordinats sobre els horaris de distribució i nutrició, per exemple, així com fomentar el diàleg sobre qüestions urgents que afecten les comunitats locals.

"L'estació de ràdio en Dóna'm Casa estava arribant a unes 30.000 persones amb les seves reparacions improvisades", va dir Ben Noble, el representant de Internews a Haití. "Després de rehabilitar-la, aquesta estació pot arribar a unes 93.000 persones addicionals, per a un total de més de 120.000".

El projecte de rehabilitació de ràdio comunitària a Haití està sent implementat per Internews, el PMA, com a líder mundial del sector de Telecomunicacions a Emergència (ETC, per les sigles en anglès), i l'Equip Fast IT i Telecomunicacions en Emergència i Suport (FITTEST , per les sigles en anglès) del PMA.

"Tot i que cada desastre és únic, veiem que l'accés a informació vital en emergències és una necessitat present i que realment significa supervivència. El treball realitzat per l'ETC i els nostres socis globals per a la restauració de les estacions de ràdio comunitàries li permetrà als haitians compartir notícies i informació, a mesura que reconstrueixen les seves comunitats i els seus mitjans de subsistència", va dir Enrica Porcari, encarregada de l'ETC i Oficial Principal d'Informació i Directora de Tecnologies del PMA.

Haití és un dels països més propensos a desastres del món. Set anys després que un terratrèmol va destruir la capital i va afectar a 3 milions de persones, l'huracà Matthew va colpejar a més d'un milió de persones en zones rurals al llarg de la costa sud del país, matant a més de 500 persones i destruint mitjans de subsistència.

El Programa Mundial d'Aliments (PMA), és la major agència humanitària que lluita contra la fam al món, proporcionant assistència alimentària en emergències i treballant amb les comunitats per millorar la nutrició i augmentar la resiliència. Cada any, el PMA brinda assistència a unes 80 milions de persones en 80 països.

Fonts[modifica]

CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «El Programa Mundial de Alimentos ayuda a reabrir radios de Haití dañadas por el huracán Matthew» (castellà) en la seva versió del 18 de març de 2017.

avant Notícies d'ahir

Notícies de febrer

Escriviu un article