Vés al contingut

Viquinotícies:Administradors

De Viquinotícies
Drecera:
VN:AD

A Viquinotícies, tothom pot editar i començar qualsevol article. Hi ha, però, algunes accions i tasques de manteniment reservades a un cert tipus d'usuaris: els administradors.

Els administradors són usuaris amb una certa experiència a Viquinotícies com a editors, que estan familiaritzats amb les polítiques, i que s'han guanyat la confiança de la comunitat. No obstant, això no implica cap autoritat per se, sinó la disposició d'unes eines tècniques addicionals. Aquesta responsabilitat és assumida voluntàriament i sense cap compensació, els administradors no són empleats de la Fundació Wikimedia.

Per contactar amb els administradors, deixeu un missatge a la pàgina Viquinotícies:Petició als administradors.

Capacitats tècniques[modifica]

Els administradors són els únics que poden:

Per a més informació, vegeu els drets dels grups d'usuaris.

Els administradors són també els encarregats de tancar les propostes d'esborrat.

No obstant això, els administradors només poder fer servir aquestes capacitats seguint les polítiques i procediments de Viquinotícies. En concret, un administrador no ha d'utilitzar les seves eines per dirimir un conflicte d'edicions del qual siga part interessada. Igualment, els bloquejos a usuaris registrats només es faran en cas de vandalisme clar o després d'un procés en cas d'usuaris que no acomplisquen amb d'altres polítiques de Viquinotícies.

A banda d'administradors, hi ha un grau més alt de coordinació dels projectes wikimedia, els buròcrates. Aquestos poden, a banda de tasques d'administrador, nomenar a nous supervisors, administradors i buròcrates, a més d'autoritzar bots.

Els administradors són usuaris que s'han guanyat el respecte de la comunitat i han estat elegits per a desenvolupar aquestes tasques més «perilloses». Tot i això, en circumstàncies excepcionals altres usuaris que no han passat per una elecció local poden disposar dels drets per a realitzar tasques en principi restringides als administradors. Així, a vegades els stewards (meta-administradors elegits per tota la comunitat Wikimedia) obtenen temporalment les eines d'administrador per a realitzar accions puntuals de lluita contra el spam o vandalisme massiu a múltiples wikis. També alguns programadors o administradors del sistema reben els drets d'administrador per als casos en què s'hagin de fer modificacions locals després d'una actualització del programari.

Participeu a la cantina per decidir quins requisits han de tenir els administradors.

Si voleu fer una petició als administradors sobre alguna d'aquestes funcions, aneu a la pàgina de peticions als administradors.

Administradors actuals[modifica]

A continuació teniu la llista detallada dels administradors electes de Viquinotícies en català. A part d'ells, els usuaris stewards tenen drets globals en tots els projectes. Actualment hi ha 3 usuaris a Viquinotícies que tenen aquests drets d'administrador.[1] La llista actualitzada generada automàticament pel programari es pot trobar a Especial:Administradors. Els administradors de les Viquinotícies són:


Llista d'administradors
Actius [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]
Grondin contr. bloc. protec. esbor. discus.   23-10-2010 buròcrata
Syum90 contr. bloc. protec. esbor. discus.   29-11-2014
Inactius [11]
Sense administradors inactius en aquest moment.


Notes

Àrees d'actuació d'un administrador[modifica]

Un administrador és un col·laborador més que disposa d'unes eines tècniques addicionals i que disposa de la confiança de la comunitat en base a la seva experiència i la seva contribució. Això no li dóna cap poder especial i les seves actuacions es limiten a l'aplicació de les polítiques. Però amb l'ús de les eines i de la confiança dipositada pot ajudar particularment en determinades àrees de Viquinotícies, encara que no siguin tasques exclusives d'administradors:

Tingueu en compte que de la mateixa manera que un editor es dedica a uns determinats articles o a unes determinades tasques, un administrador també es pot especialitzar en les àrees que cregui convenient.

Com convertir-se en administrador[modifica]

Si voleu ser administrador, heu de ser un usuari experimentat, amb coneixement de les polítiques en vigor i disposar de la confiança dels altres usuaris. Si creieu que sou un bon candidat a nou administrador o coneixeu algú que mereix ser-ho, podeu presentar-ne una candidatura a Viquinotícies Discussió:Administradors.

Com a contrapunt, l'opinió de Jimbo Wales:


« Només volia dir que convertir-se en administrador no és gran cosa. Penso que potser anem a una cosa mig de grat mig per força i que fem que un grapat de gent siguin administradors només per una temporada. Vull esvair l'aura d'"autoritat" al voltant d'aquesta posició. És un qüestió merament tècnica que els poders donats als administradors no es donin a tothom. No m'agrada que aquí hi hagi la sensació que la concessió de l'estatus d'administrador sigui una cosa realment especial »

Jimbo Wales, febrer del 2003, arxiu de wikimedia, arxiu de gmane

Baixa d'administradors[modifica]

Només els stewards tenen les eines tècniques per donar de baixa un administrador, i no hi ha cap procés establert a Viquinotícies per sol·licitar-ho, tanmateix hi ha alguns mecanismes de baixes:

  • Voluntària. Un administrador pot demanar voluntàriament la seva baixa a m:Steward requests/Permissions. En aquest cas, sent voluntària i no forçada, podria demanar la restitució a un buròcrata.
  • Inactivitat. D'acord com la política general de revisió d'activitat d'administradors, anualment els stewards fan una revisió per donar de baixa els administradors sense cap edició ni acció administrativa durant 2 anys.
  • Abús d'eines d'administrador. En el cas d'un abús manifest de les eines demaneu empar a un altre administrador. Si el cas fos greu es podria obrir una consulta sobre la situació, o fins i tot una actuació urgent als stewards via IRC.

Antics administradors[modifica]

A continuació s'indiquen els administradors que han estat donats de baixa, en reconeixement a la seva dedicació.

Usuari Motiu de la baixa
Aljullu (discussió contribucions registre) Inactivitat
Pepetps (discussió contribucions registre) Inactivitat
Martorell (discussió contribucions registre) Inactivitat
Albertsab~cawikinews (discussió contribucions registre) Inactivitat
Érico (discussió contribucions registre) Voluntària
SMP (discussió contribucions registre) Inactivitat
Davidpar (discussió contribucions registre) Inactivitat
Joan301009 (discussió contribucions registre) Inactivitat

Cronologia[modifica]

modifica

User:Syum90User:ÉricoUser:Joan301009User:DavidparUser:Grondin User:MartorellUser:PepetpsUser:AljulluUser:SMP

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

En aquesta pàgina hi ha text copiat o derivat de https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Viquip%C3%A8dia:Administradors&oldid=14713374, i per tant es troba sota llicència CC-BY-SA-3.0 i/o GFDL.