Vés al contingut

Viquinotícies:Polítiques i procediments

De Viquinotícies


Polítiques i procediments
Estàndards
Convencions
Privadesa
Vandalisme
Proteccions
Esborrar
Altres polítiques

Viquinotícies té una sèrie de polítiques i normes amb el propòsit d'assegurar l'objectiu de crear notícies lliures i fiables.

Algunes d'aquestes normes estan ben establertes; d'altres, encara estan evolucionant i són objecte de debat. A mesura que Viquinotícies creix, es van adaptant les normes a les noves necessitats. En aquest context s'usa el terme política en el sentit de l'accepció de la «manera de conduir un afer». Per tant, les polítiques són el conjunt de principis, normes, guies i pràctiques que ens serveixen per gestionar Viquinotícies.

En qualsevol cas expressen els principis fundacionals i el consens de la comunitat. Per tant, són una referència a seguir per tothom. No obstant, cal seguir el sentit comú donant preferència a l'esperit més que la lletra i ignorant-les si entren en conflicte amb l'objectiu bàsic. Encoratgem els nous col·laboradors a què siguin agosarats, confiant en la bona fe i l'acceptació del consens.

Com s'apliquen aquestes normes[modifica]

Viquinotícies no té cap estructura jeràrquica o centralitzada que s'utilitzi per controlar els continguts. Tots som editors del projecte. Tothom pot editar articles d'altra gent per eliminar errors, ampliar-los o millorar-los, o be participar en les discussions per demanar aclariments, proposar idees, o criticar articles. L'única jerarquia en el projecte és que alguns usuaris són administradors. Les úniques atribucions extraordinàries dels administradors són la capacitat d'esborrar i blocar articles, i excloure actes o usuaris vandàlics.

L'únic que demanem és que tothom que contribueixi segueixi les normes i la política de Viquinotícies, i que intenti col·laborar de manera constructiva. Com els articles, aquestes normes també són millorables, però fins ara han resultat útils en aquest projecte o en d'altres usuaris. Si hi ha normes que considereu ineficaces, obsoletes, o millorables, doneu les vostres raons a la plana de discussió corresponent.

Els usuaris que es dediquin a fer edicions vandàliques, o que intentin imposar els seus punts de vista en contra de la majoria dels usuaris, poden ser exclosos del projecte pels administradors. Igualment, pàgines que generin guerres d'edicions incontrolades poden ser blocades pels administradors, fins que es doni una solució consensuada.

Com s'ha arribat a establir aquestes normes?[modifica]

La majoria de normes que regeixen el funcionament del projecte s'han establert per l'hàbit i per consens dels participants. En general, les normes de Viquinotícies en català són les mateixes o semblants a les que s'han establert prèviament a Wikinews en anglès i altres idiomes.

L'objectiu d'aquestes planes només és descriure les normes que s'han desenvolupat a la comunitat. Aquestes normes continuen evolucionant i adaptant-se a les necessitats del projecte.

Viquinotícies no té cap secció específica o grup de treball que es dediqui al desenvolupament o adaptació de la seva política, però podeu comentar-les amb altres usuaris o a les planes de discussió.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

En aquesta pàgina hi ha text copiat o derivat de https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Viquip%C3%A8dia:Pol%C3%ADtica_i_normes&oldid=12067772, i per tant es troba sota llicència CC-BY-SA-3.0 i/o GFDL.