Vés al contingut

Viquinotícies:El que Viquinotícies no és

De Viquinotícies


Polítiques i procediments
Estàndards
Convencions
Privadesa
Vandalisme
Proteccions
Esborrar
Altres polítiques

Viquinotícies és una font de notícies en línia construïda per una comunitat també en línia. No obstant, hi ha certes coses que Viquinotícies no és.

El que Viquinotícies no és[modifica]

 1. Viquinotícies no és de paper. Encara que Viquinotícies no tinga cap límit de grandària, pot incloure apuntadores, ser més actual, etc. Açò també significa que l'estil i la grandària del text apropiats per al paper podrien no ser apropiats ací.
 2. Viquinotícies no és un lloc de protestes, sala de xat ni fòrum de discussió.
 3. Viquinotícies tampoc és un "espill" ni un rebost d'enllaços, imatges o arxius multimèdia. Tot el contingut emmagatzemat en Viquinotícies està subjecte de ser editat moltes vegades abans d'aconseguir el punt de ser considerat contingut vàlid. En enviar qualsevol contingut, s'accepta alliberar-lo per al domini públic.
 4. Viquinotícies no és un servidor de wiki ni proveïdor d'espai web gratuït. No pots col·locar el teu propi lloc web o blog en Viquinotícies. Si estàs interessat en la utilització de la tecnologia wiki per al desenvolupament en ambient colaboratiu de qualsevol cosa, hi ha molts altres llocs disponibles per a això — SeedWiki, Riters.com, Eapuntes.com— que proveeixen wiki, gratuït o pagat. Res impedeix que us instal·leu el programa Wiki al vostre propi servidor.
 5. Viquinotícies no és un teatre de guerra. S'espera que cada usuari interactue amb els altres de forma civilitzada i calmada, amb esperit de cooperació. No s'ha d'insultar, turmentar o intimidar a aquells amb què tingues alguna diferència. Sempre és millor tractar el tema de manera intel·ligent i participar de les discussions amb cortesia. No creeu ni editeu articles només per a provar una idea. No s'han de proferir amenaces legals o d'un altre tipus contra Viquinotícies, Wikinewshounds o la Fundació Wikimedia. Les amenaces no seran tolerades i podrien ocasionar-vos bloquejos.
 6. Viquinotícies no és una enciclopèdia, és a dir, una col·lecció detallada d'informació genèrica. Per a això està la Viquipèdia.
 7. Viquinotícies no té censura per a la protecció de menors d'edat. En primer lloc, els articles són editats i els resultats són mostrats a l'instant, per la qual cosa no podem garantir que un menor d'edat no veurà res subjecte a objeccions. En segon lloc, Viquinotícies no té un sistema organitzat de retir de material que pot ser considerat perjudicial als menors. No obstant, els articles poden, i de vegades són, censurats per consens. En la pràctica, és extremadament difícil que hi aparega algun material considerat inapropiat per a menors.

El que els articles de Viquinotícies no són[modifica]

Quan tingueu dubtes sobre el que ha o no ha d'estar en un article de Viquinotícies, començeu per preguntar-vos el que un lector esperaria d'un proveïdor de notícies. Hi ha un consens sobre el que que els articles de Viquinotícies no són:

 1. Els articles de Viquinotícies no són còpies de ressenyes emeses per la premsa. Hi ha uns quants llocs que brinden aqueix servei. En la plataforma de recursos hi ha alguns d'ells. Els articles de Viquinotícies presenten articles importants amb múltiples fonts i diversos punts de vista adequadament balancejats, una cosa que no sol fer la premsa.
 2. Els articles de Viquinotícies no són documents font. El nostre projecte germà Wikisource és un rebost de documents font. Els articles de Viquinotícies poden i han de ser editats diverses vegades, la qual cosa no és convenient per a un document que pretenga ser tractat com a font. També molts documents font relacionats amb notícies estan sotmesos a lleis de drets d'autor, la qual cosa torna la còpia textual, paraula per paraula, impròpia.
 3. Els articles de Viquinotícies no són anuncis, ni de bon tros propaganda política.
 4. Els articles de Viquinotícies no són papers científics ni crítiques d'aqueixa índole. Els articles poden abordar esdeveniments científics, però han de ser escrits per a ser llegits pel públic general, per la qual cosa l'ús de llenguatge científic ha de ser limitat i justificat.
 5. Els articles de Viquinotícies no són treballs en continu i indefinit procés de desenvolupament.
 6. Els articles de Viquinotícies no són editorials.

Mesures possibles en resposta a violacions de les regles mencionades[modifica]

 • Modificació del contingut d'un article (edició normal).
 • Modificació de la pàgina mitjançant un redireccionamient, conservant l'historial de pàgina.
 • Eliminació completa de la pàgina, si s'arriba a aqueix consens després de debatre-ho utilitzant la plantilla {{Proposat per esborrar}}.
 • Modificació de les regles per a la pàgina (naturalment només quan s'assoleix un consens després d'una discussió apropiada amb altres viquiperiodistes).

Vegeu també[modifica]