Vés al contingut

Viquinotícies:Usuaris

De Viquinotícies
Drecera:
VN:U

En aquesta pàgina s'expliquen els diferents tipus d'usuari i les seves funcionalitats, també anomenat drets d'usuari. Es tracta de diferents funcions tècniques i no de poders de decisió. En tant que editors tots els usuaris són iguals. Es pot veure una llista d'usuaris per estatus tècnic a Especial:Usuaris i una dels drets de cada grup a Especial:Drets dels grups d'usuaris.

Usuari anònim[modifica]

Usuari Vegeu meta:Anonymous user.

Per usuari anònim s'entén un col·laborador que participa a Viquinotícies sense tenir un compte d'usuari. Pot crear pàgines, editar-les, participar en les discussions, etc. No pot reanomenar una pàgina, participar en les votacions ni modificar les pàgines semi-protegides.

Cal notar que les edicions d'un usuari anònim queden registrades amb la seva adreça IP. En canvi les edicions d'un usuari no anònim queden registrades amb el seu àlies i la seva adreça IP només pot ser consultada per checkusers sota una estricta política de privadesa. Per això es diu que un usuari registrat actua d'una manera més anònima que no pas un usuari anònim.

Usuari registrat[modifica]

Dues persones Vegeu meta:Registered user.

A més de les funcions d'un usuari anònim, un usuari registrat pot reanomenar pàgines, carregar arxius, disposar d'una llista de seguiment, d'una pàgina d'usuari a la seva lliure disposició, d'una pàgina pròpia de discussió, marcar les edicions com a menors i filtrar la llista de canvis recents.

Habitualment s'anomenen usuaris novells i es poden restringir algunes funcions menors. Les seves contribucions apareixen a Especial:Contributions/newbies.

Usuaris autoconfirmats[modifica]

Són els usuaris registrats amb més de quatre dies d'antiguitat, condició assignada automàticament. A més de les funcions dels usuaris registrats, poden moure pàgines i editar pàgines semiprotegides.

Exempts del bloqueig d'IP[modifica]

Vegeu m:IP block exempt.

Robot Vegeu Viquinotícies:Bots.

Un bot és un robot controlat per un usuari registrat destinat a fer modificacions massives i automatitzades. Les seves pròpies edicions queden marcades i es poden filtrar de la llista de canvis recents.

Usuari-bot[modifica]

Vegeu m:Flooder (anglès)

Supervisors automàtics[modifica]

Vegeu Viquinotícies:Supervisors automàtics.

Els supervisors automàtics són usuaris que tenen la capacitat de que les edicions pròpies es marquin automàticament com a «comprovades» (autoreview).

Editors i supervisors[modifica]

Vegeu Editor Viquinotícies:Editor i Supervisor Viquinotícies:Supervisor.

Els editors i supervisors són usuaris que, entre els seus atributs més rellevants, poden marcar revisions com vistes. Com Viquinotícies utilitza el sistema de versions estables, en virtut del qual tot article que no hagi estat publicat per un usuari autorrevisat (autoreview) ha de ser revisat, els canvis efectuats a les pàgines només poden ser vists si un editor/supervisor els valida. La diferència tècnica entre un editor i un supervisor és mínima.

Administrador[modifica]

Administrador Vegeu Viquinotícies:Administradors.

Un administrador, o sysop, a més de les funcions d'un usuari registrat, pot protegir i desprotegir pàgines, blocar i desblocar usuaris, suprimir i restaurar pàgines i imatges. Els administradors són elegits per la comunitat.

Buròcrata[modifica]

Buròcrata Vegeu Viquinotícies:Buròcrates. Un buròcrata pot canviar alguns drets d'usuari. Pot donar i treure el permís de bot a un compte d'usuari i pot promocionar un usuari registrat a administrador i un administrador a buròcrata; en canvi, no pot retirar aquests drets.

Altres denominacions[modifica]

Usuari votant[modifica]

Vegeu la política de votacions

Generalment el dret de vot en la discussió de polítiques locals, en propostes d'esborrat de pàgines i en votacions d'administradors locals de cada projecte es reserva als usuaris registrats. En força ocasions, a més, considerant que aquestes decisions requereixen una certa experiència es poden demanar condicions suplementàries en base a l'antiguitat i el nombre de contribucions de l'usuari.

En les eleccions al consell d'administració de la Fundació Wikimedia tenen dret a vot aquells usuaris amb 90 dies d'antiguitat i un mínim de 400 edicions en algun projecte Wikimedia abans de la data d'inici del procés electoral, és a dir, la data en què s'obre el període de presentació de candidats.

Usuari titella[modifica]

S'anomena usuari titella (sockpuppet) a un segon compte registrat pel mateix usuari humà. Viquinotícies admet l'ús de comptes titella especialment quan es fan per a destinar-los a tasques especials (com quan es creen per a servir de bots). Tot i això, han d'estar convenientment indicats per part de l'usuari que els controla i no poden ser usats amb la finalitat d'evitar un bloqueig o per a influir en el resultat d'una votació.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

En aquesta pàgina hi ha text copiat o derivat de https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Viquip%C3%A8dia:Tipus_d%27usuaris&oldid=11987122, i per tant es troba sota llicència CC-BY-SA-3.0 i/o GFDL.