Vés al contingut

Rússia: Snowden envia una carta al govern alemany a fi de col·laborar

De Viquinotícies
Hans-Christian Ströbele

2 de novembre del 2013, Rússia
Edward Snowden va adreçar ahir una carta al govern alemany i va donar-la en mans del diputat verd, Hans-Christian Ströbele. Vol aclarir la veritat enmig de l'allau de filtracions publicades per la premsa internacional sobre l'espionatge de la NSA. Va insistir que “dir la veritat no és un crim.” Està disposat a col·laborar amb les autoritats, la justícia i el govern alemany. Però Alemanya ha de garantir-li un estatus com el que té a Rússia.

En efecte, els Estats Units i Alemanya tenen un tractat d'extradició. Per tant, Alemanya hauria d'entregar Snowden si aquest darrer trepitgés el sol alemany. És gairebé segur que els estatunidencs ho faré i, amb el mateix estat d'esperit que tingueren respecte dels seus aliats i sobretot d'Angela Merkel, condemnaran Snowden qui s'exposa a la cadena perpetual per alta traïció. L'Oncle Sam té molts mitjans de pressió enfront dels països europeus a fi de portar a terme els seus propòsits. Hom es recorda l'episodi del rebuig al president Morales de travessar l'espai aeri de França, Itàlia, Espanya i Portugal. Aquesta afer va portar de pressa les sospitoses sobre Washington. Va resultar-se una crisi diplomàtica entre els Estats Units i els països llatinoamericans.

A fi de tot complicar, les condicions d'asil temporal a Rússia estableixen que Snowden no pot fer cap revelació des del sòl rus.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail
  • (català) Gemma C Serra Snowden trenca el silenci i ofereix col·laboració a Merkel, El Punt Avui+, núm. 12999, p. 9, 2 de novembre del 2013.