Vés al contingut

Espanya: entrevista entre el govern i l'ambaixador dels Estats Units després de la punxa dels telèfons

De Viquinotícies
Seu de l'Agència de Seguretat Nacional.


29 d'octubre del 2013, Espanya
El govern espanyol va convocar ahir l'ambaixador dels Estats Units a fi que aquest darrer s'expliqués sobre l'espionatge massiu de la NSA[1] a Espanya. L'entrevista entre el secretari d'Estat per a la UE, Iñigo Mendes de Vigo, i l'ambaixador, James Coston, va durar uns 40 minuts. Mendes de Vigo va manifestar la preocupació del govern enfront del suposat espionatge dels ciutadans espanyols. Va denunciar també pràctiques “impròpies i inacceptables entre socis e països amics.” Així, va insistir sobre la importància del clima de confiança que ha de regir les relacions bilaterals entre els dos països.

Segons el diari El Punt Avui, l'ambaixador nord-americà va assajar minimitzar l'afer i esvair-ne els dubtes. Va contestar per la seva preocupació sobre les recents divulgacions d'informacions classificades. Per tant, va justificar, en filigran i sense dir-ho, aquest programa d'escoltes que seria, segons ell, fonamental pel que fa a la protecció dels ciutadans dels Estats Units i també “en la protecció dels seus interessos.” Va afegir que això “no és tota la intel·ligència que Estats Units és capaç de recollir, sinó més aviat la intel·ligència que ha de ser recollida.”

El govern francès va convocar també l'ambaixador nord-americà pels mateixos motius. Des del maig del 2012, els serveis secrets francesos van sospitar un qualsevol espionatge. Els servidors del Palau de l'Elisi foren atacats aquell més entre les dues voltes de l'elecció presidencial. La pirateria dels ordinadors dels col·laboradors del president Sarkozy féu emetre la hipòtesi segons la qual en serien els autors els serveis de la NSA[1].


Notes

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail