L'espionatge massiu dels Estats Units fa escàndol a Europa

De Viquinotícies
Edward Snowden


26 d'octubre del 2013, Espanya
Després de les revelacions de Edward Snowden, uns quants caps d'Estat van protestar davant el president Barack Obama en contra del programa d'espionatge massiu de les agències estatunidenques. Segons Snowden, l'Agència Nacional de Seguretat va punxar el telèfon de 35 líders dels quals, els presidents Mariano Rajoy i François Hollande i la cancellera alemanya Angela Merkel. Segons el diari, El Punt, aquesta darrera va trucar Obama i dir “l'un a l'altre duran una de les trucades més incòmodes que deu haver rebut el president estatunidenc”.

D'altra banda, Mariano Rajoy ha convocat l'ambaixador dels Estats Units només per “recollir informació sobre les notícies aparegudes en els mitjans de comunicació”” Ha declarat : “Les activitats d'espionatge no són pròpies entre països socis i aliats: Espanya i els EUA ho som.” Per tant, la confiança de part dels dos partits espanyols més importants respecte llur “aliat” s'està esquerdant.

En canvi, la Unió Europea rebutja suspendre les reunions amb els EUA per l'acord de lliure comerç que, segons alguns partits polítics europeus, seria d'inspiració ultraliberal i que tindria conseqüències gravíssimes respecte del comerç europeu sobretot al sud de la Unió ja que està anant de mal en pitjor.


Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail
  • (català) Albert Segura Rajoy convoca l’ambaixador dels EUA per l’espionatge, El Punt Avui+, núm. 12992, p. 10, 26 d'octubre del 2013.
  • (català) Dani Triadó Obama demana revisar la política d’intel·ligència per respectar els aliats, El Punt Avui+, núm. 12992, p. 11, 26 d'octubre del 2013.