Vés al contingut

Viquinotícies:Reportatges originals

De Viquinotícies
(S'ha redirigit des de: VN:RO)


Polítiques i procediments
Estàndards
Convencions
Privadesa
Vandalisme
Proteccions
Esborrar
Altres polítiques

Si et sents capaç, potser és útil fer periodisme de primera mà, contactant directament a algunes persones per entrevistar o buscar material no publicat. Probablement vulguis enviar un relat d'algun esdeveniment que hagis viscut o del que hagis estat testimoni.

Contactar les fonts

[modifica]

Els periodistes han de complir un codi d'ètica, alguns aspectes que són rellevants quan estan en contacte amb les fonts.

Alguns d'aquests procediments estan documentats a continuació, però està més enllà de l'àmbit d'aquest document brindar informació detallada sobre com conduir una entrevista.

Les teves fonts s'han d'identificar correctament abans d'iniciar, i informar de la mateixa quan comencis a gravar. Fins i tot has d'informar quan comença i quan acaba l'entrevista. El que diguin abans o després de l'entrevista ha de considerar-se "off the record", és a dir que mai no podrà ser citat, llevat que obtinguis autorització de la font. L'excepció només s'aplica si hi ha un benefici excepcional per a l'opinió pública, com quan s'hagi presenciat, diguem, un assassinat.

Assegura't que la font comprengui que ni la reputació, bona o dolenta de Viquinotícies, es reflecteix en tu. Viquinotícies és només un fòrum obert de notícies amb un control de qualitat transitori.

Sigues educat i assegura't de no estar inconscientment influenciat. L'art de l'entrevista és un altre assumpte, més enllà de l'àmbit d'aquesta guia. No obstant això, tu i les persones que contactis han de comprendre que el paper de l'entrevistador involucra certa representació per part del periodista, una vegada que aquest faci preguntes i investigacions per al públic en general.

Perquè una entrevista periodística sigui genuïna ha d'existir fins a cert punt una relació antagònica entre l'entrevistador i l'entrevistat; el primer ha d'assumir el paper d'advocat del diable, sense importar la seva opinió sobre l'assumpte o la seva relació amb l'entrevistat.

Recull les evidències

[modifica]

Documenta les evidències. Col·loca les teves observacions a la discussió de l'article. Si les teves notes són publicades en un lloc extern (utilitzant una URL el més estable i permanent possible), enllaça des de la pàgina de notes i des de la secció "Fonts" de l'article de Viquinotícies.

Assegura't que s'identifiquin clarament a la pàgina de discussió de l'article i en les notes, de manera que altres sàpiguen qui pot verificar l'evidència. Viquinotícies no és un diari científic, però volem que ens prenguin seriosament i tot el que reforci l'autenticitat ajuda. Evidències de fonts desconegudes no són evidències.

Si us plau no presentis fets de fonts sense confirmar, i si ho fas indica clarament que provenen de fonts no confirmades.

Esdeveniments dels que s'és testimoni

[modifica]

Quan expliquis fets com a testimoni d'un esdeveniment, explica a la discussió qui ets i per què estaves present, en relació amb l'esdeveniment.

En aquestes circumstàncies tu ets la font, i altres poden voler contactar per a verificar els fets, entrevistar o altres detalls.

Vegeu també

[modifica]