Vés al contingut

Teheran realitza una conferència sobre l'Holocaust

De Viquinotícies

11 de desembre del 2006
El govern de l'Iran realitza una conferència de dos dies per a debatre i discutir l'evidència existent sobre l'ocurrència de l'Holocaust nazi durant la Segona Guerra Mundial, titulada Revisió de l'Holocaust: Visió Global. A l'esdeveniment han estat convidats historiadors i científics de 30 països i assisteixen també membres de la comunitat jueva de diversos països, com el rabí Ahron Cohen de Gran Bretanya, qui diu que participa per a proporcionar el punt de vista de l'ortodòxia jueva.

Segons el ministre de Relacions Exteriors iranià Manouchehr Mottaki, a diferència d'Europa, on aquest tipus de debats està prohibit i es castiga per la llei, la conferència té el propòsit d'oferir un fòrum on la gent es pugui expressar lliurement sobre l'holocaust. Mottaki afirma que la motivació és la d'examinar tota evidència des d'un punt científic i no la de negar o corroborar l'ocurrència de tal esdeveniment.

David Duke, ex capdavanter del Ku Kux Klan, va afirmar que "ha d'haver llibertat d'expressió, és escandalós que l'Holocaust no es pugui discutir obertament. Fa que la gent miri cap a altre costat respecte dels crims d'Israel contra el poble palestí". Per la seva banda, el francès Georges Thiel va dir en la capital iraniana que "el poble jueu ha estat perseguit, això és cert, han estat deportats, això és cert, però no va haver maquinària d'assassinats en cap camp, ni càmeres de gas".

La conferència ha estat condemnada fortament per diverses personalitats polítiques i per governs d'Europa i els Estats Units, i ha estat qualificada pels seus opositors com una conferència de "negadors de l'holocaust". Per descomptat, el primer ministre d'Israel Ehud Olmert ha condemnat la realització de l'esdeveniment, en què va qualificar de "fenomen malaltís" que demostra "quan és profund l'odi i l'extremisme del govern iranià". El Museu de l'Holocaust, o Yad Vashem en hebreu, va dir en un comunicat que seguia "amb preocupació la insistent negació de l'holocaust per part de l'Iran, i en particular els seus últims intents de tenyir la seva agenda extremista amb arguments acadèmics", afegint que "aquells que amenacen amb un genocidi busquen negar l'holocaust per a llevar-se els obstacles que tenen davant".

El Brasil, també en un comunicat, "reitera la seva ferma condemna a tot esdeveniment, iniciativa o declaració que pugui qüestionar l'existència històrica de l'Holocaust", recordant el seu caràcter de signatari d'una resolució de la ONU que "va reafirmar el reconeixement històric de l'Holocaust, va ressaltar el compromís de la comunitat internacional per a lluitar contra tota forma d'intolerància i va instituir la data del 27 de gener, que evoca l'alliberament del camp de concentració d'Auschwitz, com el Dia Internacional de la Memòria de les Víctimes de l'Holocaust".

Per a contrarestar els efectes "negatius" de la conferència iraniana, l'Agència Federal Alemanya per a l'Educació Civica està patrocinant una conferència per a reafirmar la creença en l'Holocaust. Per a això ha convidat a sobrevivents d'aquest fet perquè contin els seus relats.

Un dels tallers de la conferència iraniana sobre l'holocaust es titula Holocaust: Conseqüències i explotació, un altre duu el títol de Demografia: negació o confirmació. La conferència també busca debatre si l'ocurrència de l'holocaust a Europa justifica la creació de l'{{W:Israel|Estat d'Israel}} a Palestina i el desplaçament de més de 6 milions de palestins que actualment es troben refugiats en diversos països i els quals Israel els nega el dret de tornar a la seva terra.

L'any anterior, el president de l'Iran Mahmud Ahmadineyad havia despertat la polèmica amb diverses declaracions seves, en les quals demanava esborrar a Israel de la Terra o traslladar aquest país a Europa i afirmar que l'Holocaust era un "mite".

Notícies relacionades

[modifica]

Fonts

[modifica]