Vés al contingut

Chávez equipara l'ofensiva israeliana al Líban amb l'Holocaust

De Viquinotícies

10 d'agost del 2006
El president veneçolà Hugo Chávez va afirmar el divendres (4) en un programa de la cadena Al Yazira que "els israelians estan fent el que Hitler va fer contra els jueus", declaració que ratificaria el diumenge següent (6) en el seu programa setmanal Aló President, en el qual va dir que l'Estat d'Israel era el culpable del "nou Holocaust" amb el suport dels Estats Units, país al que va qualificar de "terrorista".

Chávez havia ordenat el divendres la retirada de la seva missió diplomàtica a Israel, encapçalada per Hèctor Quintero, com protesta per l'ofensiva d'aquest país en el sud del Líban contra Hezbolá. En l'ocasió, el mandatari sud-americà va assenyalar que "aquest estat segueix bombardejant, assassinant, esquarterant a punts innocents amb els avions gringos i el suport dels Estats Units", l'administració dels quals va acusar de "no permetre que el Consell de Seguretat de Nacions Unides prengui alguna acció per a frenar el genocidi que Israel està cometent. Com ningú fa gens, el menys que podem fer és elevar la nostra veu a favor de la vida, de la pau i de la justícia".

Com a reacció, Israel va retirar al seu ambaixador de Caracas, Shlomo Cohen, el dilluns (7). "Estem preocupats per l'actitud de Veneçuela (...). Ells s'han aliat amb els elements més radicals de la regió. Tenim al president veneçolà que abraça al capdavanter iranià, qui fa un parell de dies va demanar que Israel sigui esborrat del mapa", li va dir Mark Regev, portaveu del Ministeri d'Afers exteriors a la BBC. Així les coses, el dimarts Chávez va afirmar que "el més segur és que en els pròxims passos trenquem relacions diplomàtiques. Jo no tinc cap interès a mantenir relacions diplomàtiques, ni oficina, ni comerç ni gens amb un Estat com el d'Israel".

Les reaccions davant les declaracions de Chávez no es van fer esperar. La comunitat libanesa a Veneçuela dóna suport a Chávez. "Ell està fent alguna cosa molt valuós per a nosaltres", va dir Hassan Bzaih, libanès propietari d'un magatzem en Illa Margarita i qui va visitar el seu país a finals de juliol.

Mentrestant, la comunitat jueva va reaccionar amb indignació. "Estem profundament preocupats que declaracions que dimonitzen a Israel i l'antisemitisme disfressat en termes antisionistes, puguin ser utilitzats per altres per a justificar la violència contra els jueus on visquin, incloent en el seu propi país, Veneçuela. La nostra preocupació no és solament aquesta escandalosa comparança entre Israel amb els nazis, %[preocupa] que ell [Chávez] dimonitzi a Israel i legitimi el antisemitisme que pot ser usat per altres per a justificar la violència contra els jueus", va afirmar Abraham Foxman, president de la Lliga Antidifamación. Per la seva banda, la Confederació d'Associacions Israelitas de Veneçuela es va declarar "consternada" per les declaracions de Chávez.

En diverses ocasions anteriors, Chávez ha estat acusat d'antisemitisme, com quan va pronunciar el seu discurs nadalenc l'any passat, en el qual sectors jueus van acusar a Chávez de promoure les teories de conspiració jueva en la mort de Jesucrist. No obstant això, la frase que va deslligar la controvèrsia és ambigua i les crítiques van provenir en la seva majoria de angloparlantes, que pel que sembla van llegir traduccions "lliures" de dita a part de la intervenció de Chávez.

Notícies relacionades[modifica]

Multimèdia[modifica]

(vídeo) Entrevista al president de Veneçuela Hugo Chávez amb el canal Al Yazira - Font: Al Yazira, MEMRI.

Fonts[modifica]