Anne Carson va guanyar el Premi Princesa d'Astúries de les Lletres

De Viquinotícies

22 de juliol del 2020

El proppassat dia 18 de juliol les persones responsables dels Premis Princesa d'Astúries van atorgar el premi que du aquest nom a l’escriptora canadenca Anne Carson, per la "intensidad y solvencia intelectual que la sitúan entre los escritores más destacados del presente” (que es traduiria al català com “la intensitat i solvència intel•lectual que la situen entre els escriptors més destacats del present”), segons el text escrit pel jurat.

El premi, que li serveix de regal d’aniversari anticipat (diumenge vinent és el seu 70è aniversari) va ser disputat entre altres vint-i-vuit candidats de diferents nacionalitats. El jurat, que es reuní per teleconferència —per la impossibilitat de fer-ho de manera presencial per la pandèmia de Covid-19, va escollir-la a ella per diferents motius, d’entre els quals destaca el següent: "Desde el estudio del mundo grecolatino ha construido una poética innovadora donde la vitalidad del gran pensamiento clásico funciona a la manera de un mapa que invita a dilucidar las complejidades del momento actual" (traduït al català seria “Des de l’estudi del món grecollatí ha construït una poètica innovadora on la vitalitat del gran pensament clàssic funciona com un mapa que convida a escatir les complexitats del moment actual”).

Carson va néixer a Toronto (al Canadà) el 21 de juny de 1950; i començà la seva carrera literària als quinze anys, llegint una edició bilingüe dels poemes de Safo, del qual van agradar-li les lletres de l’alfabet grec.

Yo era una adolescente desafecta necesitada de estímulos. La visión de las dos páginas yuxtapuestas, una de ellas un texto impenetrable pero de gran belleza visual, me cautivó y me compré el libro.
— Anne Carson

Es traduiria al català com:

”Jo era una adolescent desafecta necessitada d’estímuls. La visió de les dues pàgines juxtaposades, una de les quals un text impenetrable però d’una gran bellesa visual, em va captivar i em vaig comprar el llibre”

Anne Carson


A més a més, és traductora, escriptora d’assajos i professora universitària en diverses institucions.

Fonts[modifica]


CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «Anne Carson ganó el premio Princesa de Asturias de las Letras» (castellà) en la seva versió del 28 de juny del 2020.

avant Notícies d'ahir

Notícies d'abril

Escriviu un article