Vés al contingut

Als 89 anys va morir William Peter Blatty, autor de "L'exorcista"

De Viquinotícies

15 de gener del 2017

William Peter Blatty
Imatge: File Upload Bot / Wikimedia Commons.

El novel·lista i cineasta William Peter Blatty, qui va crear una història de possessió demoníaca que li va donar a milions l'ensurt de les seves vides amb la popular novel·la i pel·lícula guanyadora de l'Oscar "L'exorcista", va morir als 89 anys.

Blatty va morir dijous en un hospital de Bethesda, Maryland, on vivia, va dir a AP seva vídua, Julie Alícia Blatty. Va morir a causa d'un mieloma múltiple, un tipus de càncer de sang, ha afegit.

L'autor es va inspirar en un incident ocorregut en un suburbi de Washington sobre el que havia llegit quan era a la universitat per a "L'exorcista", la qual va ser publicada en 1971 i la pel·lícula va veure la llum dos anys després.

La història de Blatty sobre una noia de 12 anys controlada per forces satàniques va passar més d'un any en la llista dels llibres de ficció més popular de The New York Times i eventualment va vendre més de 10 milions d'exemplars. Però va aconseguir una audiència molt més gran gràcies a la versió cinematogràfica dirigida per William Friedkin, produïda i escrita per Blatty i protagonitzada per Linda Blair com la turmentada Regan.

Fins i tot aquells que van pensar que havien vist tot mai havien conegut alguna cosa com "L'exorcista", i el seu vòmit, sang, dents podrits, ulls endimoniats i gir de cap, gràcies al mestre del maquillatge i dels efectes especials Dick Smith. Als admiradors no els va importar que Vincent Canby de The New York Times la declarés "un munt d'elegants disbarats ocultistes", o que el plató es cremés durant la producció. Van estar aturats per hores a l'hivern gelat per a l'estrena i van seguir anant a veure la pel·lícula, amb el seu impressionant música original creada per Mike Oldfield, "Tubular Bells", que creava un pertorbador conjur sobre el públic aterrit.

De tot el món arribaven reports de desmais, vòmit, convulsions, persones atacant la pantalla i altres amb rosaris. A Anglaterra un noi va cometre un assassinat i va culpar "L'exorcista". El reverend Billy Graham va dir que el mateix cel·luloide de la pel·lícula era del diable.

Qualificada com la pel·lícula més aterridora de tots els temps per Entertainment Weekly, "L'exorcista" va recaptar 400 milions de dòlars a nivell mundial i va ser una de les més taquilleres de l'època, sobretot tractant-se d'una pel·lícula no apta per a nens.

Els votants dels Oscars també li van conferir un honor poques vegades aconseguit per una pel·lícula d'horror: "L'exorcista" va estar nominada a 10 premis de l'acadèmia i va rebre dos, al millor so i al millor guió, el segon va ser per Blatty.

Fonts[modifica]

avant Notícies d'ahir

Notícies de juny

Escriviu un article