Vés al contingut

La proposta de referèndum per l'autodeterminació al Parlament

De Viquinotícies

28 de març del 2007, Catalunya

ERC presenta avui al Parlament de Catalunya la proposata per fer un referèndum d'autodeterminació si el Tribunal Constitucional modifica l'Estatut.

El dimarts Iceta, del PSC, va dir que el seu partit no compartia la decisió d'ERC i que aquesta era "molt greu", però que "aquesta iniciativa no posa en qüestió l'estabilitat del Govern de Catalunya".

Entre avui i demà ERC proposarà al Parlament de Catalunya fer un referèndum per decidir la independència o no del país. Esquerra insta a "exercir el dret democràtic" del poble de Catalunya "a decidir la Constitució d'un Estat propi en el sí de la Unió Europea" en el cas que el Tribunal Constitucional faci "una interpretació a la baixa o deslegitimadora" de l'Estatut. Tot i això la proposta no donaria la Presidència a Artur Mas, com havia dit Xavier Vendrell el diumenge.

José Montilla va manifestar el seu desacord per la decisió però va defensar la "lliure iniciativa d'ERC" com a grup parlamentari a prendre aquestes decisions. ICV tampoc recolza l'acció d'Esquerra.

CiU en principi va dir que la prposta "plantejava un escenari d'ilegalitat i estava formulada per a que CiU no la pogués recolzar". Tot i això Mas ha anunciat al Parlament una proposta de resolució per a que el Parlament declari que Catalunya "no renuncia al dret d'autodeterminació" i es negui a acceptar "políticament" qualsevol "alteració" de l'Estatut que pugui derivar-se de la sentència del Tribunal Constitucional.

"No seria políticament acceptable per aquest Parlament una retallada de l'Estatut. El Tribunal Constitucional és lliure de fer la sentència que vol però aquest Parlament és lliure de definir la seva estratègia de futur", va afirmar Mas en el seu discurs. Carod avui també ha reafirmat la untat del Govern.


Fonts

[modifica]