Vés al contingut

ERC faria Mas president a canvi d'un referèndum per l'autodeterminació

De Viquinotícies

25 de març del 2007, Catalunya

Per a ERC, la via autonomista està esgotada i és el moment de convocar un referèndum per a consultar a la societat catalana

Segons Xavier Vendrell, vice-secretari general de coordinació interna d'ERC, Esquerra està disposada a pactar amb Convergència i Unió i fins i tot a fer president Artur Mas, si el dirigent de CiU es compromet a convocar un referèndum d'autodeterminació aquesta mateixa legislatura. David Madí (CiU) per la seva banda ha qualificat la proposta de sorprenent i ha dit que calia conèixer-la millor per saber si era prou en ferm. Ha afegit que la valorarien demà, al Consell Executiu del partit.

El secretari general de CiU i líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va considerar "una broma i una falta de respecte cap als ciutadans que una qüestió tan important es despatxi amb un declaració de cap de setmana en una "calçotada".

Duran i Lleida ho considera "una broma i una falta de respecte cap als ciutadans"

Segons ell, aquesta proposta respon a la "mala consciència que té ERC d'haver recolzat a Zapatero i a Montilla", però "la pregunta és per què a CiU se li exigeix que convoqui un referèndum per a l'autoderterminació i en canvi per a votar a Zapatero o a Montilla no se li exigeix ni la meitat, de la meitat, de la meitat", es va preguntar.

Segons Vendrell l'actitud del govern espanyol i del Tribunal Constitucional pel que fa a l'estatut de Catalunya demostra que es burlen del poble català i cal una resposta que no pot ser dir que cal anar més enllà, sinó una proposta concreta. Per això, diu Vendrell, Esquerra s'inclina per la convocatòria d'un referèndum sobre l'autodeterminació, perquè Catalunya digui cap a on vol anar. Per tot plegat ERC podria fer aquest canvi de soci de govern, a no ser que el PSC també estigués disposat a convocar el referèndum.

Segons ha explicat Vendrell en un acte amb les JERC a Reus, si el Tribunal Constitucional tornava a retallar l'Estatut caldria ser capaços de deixar parlar la ciutadania i demostrar el rebuig cap a una situació insostenible perquè Espanya nega una i altra vegada la capacitat del poble de Catalunya de dotar-se dels instruments necessaris per resoldre els seus problemes. El referèndum es faria en contra de les lleis espanyoles, però acollint-se a la legislació internacional. D'una altra banda, Vendrell ha dit que, una vegada fet el referèndum, si les institucions i lleis de l'estat imposaven un altre camí, caldria replantejar la constitució espanyola perquè el que no podia esperar Espanya és tenir Catalunya de genolls.Fonts[modifica]