Inundacions causen almenys 72 morts al Perú

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

20 de març del 2017

El fenomen climàtic conegut com El Nen Costaner ha causat intenses pluges, desbordaments de rius, allaus de fang i inundacions a Perú —i en Equador—. Les inundacions considerades en algunes zones com les pitjors dels últims 20 anys i han causat 72 morts i al voltant de 170 ferits, 12 desapareguts, 72.000 damnificats i 580.000 afectats des de l'inici d'any. El primer ministre del Perú, Fernando Zavala va dir dissabte a la ràdio RPP que hi ha "llocs que tenen intensitats de pluges més grans que les que vam tenir en els fenòmens del Nen el 1982 i 1998, és un dels moments més difícils dels últims anys, també va indicar que la xifra de morts es va elevar a 72.

Segons dades oficials, des de dilluns fins aquest divendres han mort 22 persones en diverses zones a causa dels violents allaus a la costa del Pacífic on viuen el 60% de la població del Perú. Durant les pluges i inundacions de 1998 van morir 374 persones i les pèrdues nacionals van arribar als 1.200 milions de dòlars. La ciutat de Lima es va quedar sense aigua des d'inicis de setmana i fins i tot el palau presidencial va tenir restriccions, mentre que barris humils que viuen en els extrems de la capital peruana van suportar fins a 20 allaus de fang i pedres en les últimes 48 hores. "El preu de la llimona ha pujat, també la papa i l'oli", va dir a l'AP Sara Arévalo, una mare de família de cinc filles en un mercat de la zona nord de Lima.

El govern va admetre que els preus dels aliments a la capital van augmentar 5% a causa dels desastres. El govern va treure a les forces armades de les seves casernes per ajudar la policia a controlar l'ordre públic a les 811 ciutats declarades en emergència. A més els uniformats traslladen per vaixell i helicòpters ajuda a ciutats que han quedat incomunicades. Les pluges han col·lapsat gairebé tots els desguassos de les ciutats de la zona costanera del Pacífic i el Ministeri de Salut va començar a fumigar els estanys d'aigua formats en els carrers per evitar el sorgiment d'epidèmies com el dengue.

Fonts[modifica]

CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «Inundaciones causan al menos 72 muertos en Perú» (castellà) en la seva versió del 18 de març del 2017.
avant Notícies d'ahir Notícies de juny Escriviu un article