Inundacions causen almenys 72 morts al Perú

De Viquinotícies

20 de març del 2017

El fenomen climàtic conegut com El Nen Costaner ha causat intenses pluges, desbordaments de rius, allaus de fang i inundacions a Perú —i en Equador—. Les inundacions considerades en algunes zones com les pitjors dels últims 20 anys i han causat 72 morts i al voltant de 170 ferits, 12 desapareguts, 72.000 damnificats i 580.000 afectats des de l'inici d'any. El primer ministre del Perú, Fernando Zavala va dir dissabte a la ràdio RPP que hi ha "llocs que tenen intensitats de pluges més grans que les que vam tenir en els fenòmens del Nen el 1982 i 1998, és un dels moments més difícils dels últims anys, també va indicar que la xifra de morts es va elevar a 72.

Segons dades oficials, des de dilluns fins aquest divendres han mort 22 persones en diverses zones a causa dels violents allaus a la costa del Pacífic on viuen el 60% de la població del Perú. Durant les pluges i inundacions de 1998 van morir 374 persones i les pèrdues nacionals van arribar als 1.200 milions de dòlars. La ciutat de Lima es va quedar sense aigua des d'inicis de setmana i fins i tot el palau presidencial va tenir restriccions, mentre que barris humils que viuen en els extrems de la capital peruana van suportar fins a 20 allaus de fang i pedres en les últimes 48 hores. "El preu de la llimona ha pujat, també la papa i l'oli", va dir a l'AP Sara Arévalo, una mare de família de cinc filles en un mercat de la zona nord de Lima.

El govern va admetre que els preus dels aliments a la capital van augmentar 5% a causa dels desastres. El govern va treure a les forces armades de les seves casernes per ajudar la policia a controlar l'ordre públic a les 811 ciutats declarades en emergència. A més els uniformats traslladen per vaixell i helicòpters ajuda a ciutats que han quedat incomunicades. Les pluges han col·lapsat gairebé tots els desguassos de les ciutats de la zona costanera del Pacífic i el Ministeri de Salut va començar a fumigar els estanys d'aigua formats en els carrers per evitar el sorgiment d'epidèmies com el dengue.

Fonts[modifica]

CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «Inundaciones causan al menos 72 muertos en Perú» (castellà) en la seva versió del 18 de març del 2017.

avant Notícies d'ahir

Notícies de febrer

Escriviu un article