Vés al contingut

Va començar la XVIII Cimera Iberoamericana

De Viquinotícies
Països membres de la Comunitat Iberoamericana de Nacions

30 d'octubre del 2008, San Salvador, El Salvador

A San Salvador comezó ahir la XIII Cimera de la Comunitat Iberoamericana de Nacions que acull a caps d'estat i de Govern de 22 països, i que ha modificat les seves previsions per tractar, gairebé en exclusiva, la crisi global.

En total van acudir a la inauguració 14 caps d'estat i de Govern, a més de ministres d'Assumptes Exteriors i diplomàtics dels 22 països participants. Els absents seran l'uruguaià Tabaré Vázquez, el veneçolà Hugo Chávez, el cubà Raúl Castro i el president portuguès, Anibal Cavaco Silva.

El president d'El Salvador, i amfitrió de la cimera, Antonio Elías Saca, va demanar que es parlés de "solucions a la crisi" i no tant de la pròpia situació. La presidenta de Xile, Michelle Bachelet, va demanar evitar la "caiguda social" que pot arrossegar la crisi financera. El secretari general iberoamericà, Enrique Iglesias va insistir que Iberoamèrica "no pot quedar al marge de donar respostes concordes a la magnitud del problema" i ha de jugar un paper fonamental en la "reconstrucció de l'arquitectura financera mundial".

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va expressar el seu desig que Llatinoamèrica tingui una sola veu davant la crisi per guanyar força als fòrums internacionals. "Molts d'aquests països encara no s'han vist castigats per la crisi, però no són aliens, i són millor que coordinem receptes", van assegurar des de la presidència del govern d'Espanya. El cap de l'executiu espanyol aspira que la Cimera estudiï la reforma del Fons Monetari Internacional i ha rebut el suport del mexicà Felipe Calderón i el brasiler Luiz Inácio Lula dóna Silva per ser present als Estats Units el 15 de novembre en l'encontre del G-8 i el G-20 que dissenyaran el model de relacions econòmiques i financeres internacionals del futur.

El president del Brasil pretén també que s'estableixin nous controls econòmics internacionals en el futur per evitar situacions com l'actual. Des de l'oficina presidencial brasilera es afirmo que existeix "la necessitat d'adopció de mecanismes i controls que impedeixin que ocorrin noves crisis i que evitin que l'especulació financera afecti l'economia real".

Fonts

[modifica]