Vés al contingut

Europa es conjura pel creixement amb la mirada posada a Grècia

De Viquinotícies


15 de juny del 2012, Bruxelles
Els caps d'estat i de govern europeus que dilluns participaran a la cimera del G-20 han parlat avui en una vídeo conferència que, amb la mirada posada a les eleccions gregues de demà, havia de servir per conjurar-se per a l'estímul del creixement. En aquestes converses prèvies, el president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, coincideixen en la necessitat d'impulsar el creixement i, juntament amb els altres caps europeus, discuteixen les prioritats de la cimera de dilluns i tracten les conseqüències de les eleccions gregues.

Els moviments diplomàtics, les pressions i les negociacions entre governants s'han multiplicat després de l'anunci de rescat bancari espanyol i en les hores prèvies a la jornada electoral a Grècia que, totes les parts, identifiquen com a històrica per Europa.

Per exemple, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reforçat l'agenda de contactes amb els dirigents europeus per encarar les possibles conseqüències del resultat de les eleccions gregues. Aquest matí es ha reunit a Madrid amb el comissari i vice-president de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, i a la tarda ho ha fet en la vídeo conferència amb la resta de dirigents europeus.

De la reunió amb Almunia no en va transcendit res, excepte que el comissari europeu ha afirmat que Rajoy no li havia demanat que presentés la dimissió per la polèmica que va aixecar dimecres, quan va declarar que, de les entitats intervingudes pel FROB, n'hi hauria una que s'hauria de deixar caure. Va esmentar els noms del Banc de València, Catalunya Caixa i Novagalicia Banco, però no ha dit quina entitat s'hauria de liquidar. L'argument d'Almunia és que en algun cas surt més a compte tancar una entitat que no pas rescatar-la i reestructurar-la.

Els bancs centrals mundials estudien mesures per evitar un racionament de crèdit

Els principals bancs centrals del món es preparen per a qualsevol escenari possible després de les eleccions gregues, també per prendre mesures de cara a estabilitzar els mercat i evitar una restricció del crèdit. Segons que explica l'agència Reuters citant fonts del G-20 (que es reuneix dilluns a Mèxic), en cas que hi hagués turbulències financeres després d'aquest cap de setmana, els bancs centrals estan preprats per assegurar prou efectiu.

Per la seva banda, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha assegurat que continuarà aportant liquiditat als bancs 'solvents' de l'eurozona quan calgui, i ha recordat que actualment no hi ha risc d'inflació en cap economia de la zona euro. En una conferència a Frankfurt, Draghi ha dit que el BCE desenvolupa el 'paper crucial' d'aportar liquiditat a bancs sòlids en canvi de garanties adequades, i així ho ha fet durant la crisi: 'I això és el que continuarem fent. L'eurosistema continuarà aportant liquiditat a bancs solvents quan calgui.'


Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail
  • (català) [Europa es conjura pel creixement amb la mirada posada a Grècia Europa es conjura pel creixement amb la mirada posada a Grècia]Vilaweb. 16 de juny del 2012.