Vés al contingut

La Comissió Europea no descarta la sortida de Grècia de l'euro si no presenta mesures creïbles

De Viquinotícies


7 de juliol del 2015, Grècia
Les reunions d'urgència de l'Eurogrup i dels caps de govern de la zona euro, avui mateix, semblen la darrera oportunitat per a Grècia. El vice-president de la Comissió Europea i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, ha avisat que no es pot excloure la sortida de Grècia de l'euro si el govern de Tsipras no presenta 'un paquet de mesures creïble i complet'. Ha avisat que Grècia necessita recuperar la confiança dels dinou països de l'eurozona i que per tant.

Juncker descarta arribar avui a un acord

Amb tot, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha admès que no seria possible arribar a solucions definitives sobre Grècia a la cimera extraordinària de l'Eurozona d'aquest vespre a Brussel·les. En un discurs des del plenari a Estrasburg, Juncker ha dit que calien “esforços” per reprendre les negociacions amb Atenes i, sobretot, acabar 'la retòrica' i la 'demagògia'.

Segons el luxemburguès, cal que el primer ministre grec, Alexis Tsipras, expliqui “què han votat” els grecs, ja que 'la pregunta del referèndum no es corresponia amb la realitat' perquè es basava amb una proposta de les institucions caducades.

Jean-Claude Juncker, que dies abans del referèndum va advertir que els grecs votaven “sí” o “no” a l'Eurozona, ha assegurat aquest dimarts que és contrari a la sortida de Grècia. “Segueixo pensant, i ho seguiré pensant fins al final dels dies, que la meva voluntat és evitar una Grexit”, ha dit el luxemburguès des de l'Eurocambra.

Europa, amb l'ai al cor

Diumenge el referèndum va significar una victòria impressionant de Syriza. Ahir el govern grec va oferir el cap del polèmic ministre d'Economia, Ianis Varoufakis, que va ser substituït per un membre del seu equip considerat més moderat. I el BCE, reunit ahir també d'urgència, va decidir que no tallava immediatament el crèdit als bancs grecs, que hauria estat la pitjor opció, però que reclamava encara més garanties per a continuar aportant liquiditat. Totes les mirades són posades en la reunió d'avui, que marcarà un clar punt d'inflexió i segurament el camí a seguir.

La reunió dels ministres de Finances de la zona euro, a Brussel·les, començarà a les onze del matí. I cinc hores més tard hi haurà la gran trobada. Els caps d'estat i de govern de la zona euro hauran de prendre la decisió definitiva: o accepten alguna mena de negociació amb Grècia o el país s'encararà cap a la sortida de l'euro, una opció que neguiteja els estats europeus, per la por de les conseqüències.

El president de l'eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, tan bon punt va saber el resultat del referèndum grec, va reclamar noves mesures al govern de Tsipras. Noves propostes que poguessin ser estudiades en aquesta trobada, ja sense Varoufakis. Ara com ara, no se sap què proposarà el govern grec, però podria basar-se en el pla que era a punt de tancar-se abans de convocar el referèndum. La gran pregunta que es fa tothom és si hi ha marge de maniobra.

Mentrestant, a Grècia els bancs romandran tancats, si més no, fins dijous i la retirada de dipòsits no podrà passar de seixanta euros diaris per targeta bancària. Per una altra banda, políticament Tsipras encara va guanyar més suport després de reunir-se amb dirigents de gairebé tots els partits polítics i acordar-hi els termes de la proposta que avui presentarà a Brussel·les.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail