Vés al contingut

Entrevistes sobre el suport de la Xina, l'Iran i Rússia a al-Assad

De Viquinotícies

23 de setembre del 2013

Xina

[modifica]

VNEs comenta que la Xina vol mantenir la seva relació financera amb Síria en tant que aquesta darrera fou el seu tercer importador durant l'any 2010. Hi estaria d'acord?

  • Kerry Brown: No crec que sigui la prioritat principal de la Xina. La Xina té una economia massiva, i Síria té un rol menor en tot plegat. Té una mica, però no gaire, d'energia de Síria. Les seves preocupacions reals al conflicte actual són l'estabilitat i la geopolítica.
  • Farideh Farhi: L'actitud de la Xina a Síria ha estat similar a la seva actitud a tot arreu. Ha donat suport a Rússia en fòrums internacionals com el Consell de Seguretat de les Nacions Unides i ha actuat de manera oportunista quan convenia als seus interessos econòmics, però Síria no és un lloc d'interès per la Xina. Les seves accions i suport a la posició russa deriven de la seva preocupació general respecte l'imperialisme i l'unilateralisme americà.
  • Rana Mitter: la Xina voldrà, en general, mantenir relacions financeres amb Síria com ho fa amb molts altres països. La posició general de la Xina és que les polítiques internes dels països no haurien d'interferir en les relacions ecnonòmiques.

Iran

[modifica]

VNDurant molts anys, Síria ha estat considerada com l'aliat més proper de l'Iran. Quin interès té el govern iranià en mantenir Bashar al-Assad al poder?

  • Mehran Kamrava: Aquests interessos són principalment estratègics, amb ambdós països compartint interessos comuns al Líban, particularment amb Hesbol·là, com una mesura contra la intervenció d'Israel.
  • Martel: Els interessos de l'Iran s'alinien molt a prop dels de Rússia pel que fa a donar suport a Síria i fer oposició als Estats Units. A més, durant aquesta darrera setmana, el president Putin va oferir-se a ajudar a l'Iran a construir un segon reactor nuclear. Les polítiques de Rússia, Iran i Síria són molt properes i porten alguns a pensar —per exemple, jo mateix— que estem davant el creixement d'un eix d'estats autoritaris, amb polítiques coordinades.
  • Walter Posch: En primer lloc, Síria era l'únic aliat de l'Iran contra Saddam Hussein, i un company indispensable del Líban des de principis de la dècada dels vuitanta. Fins i tot abans de la caiguda de Saddam l'any 2003, l'Iran va reinterpretar la cooperació essencialment pragmàtica a nivell d'intel·ligència i seguretat. Des de llavors Síria va esdevenir una part de l'anomenat "eix de resistència", format per Iran, Síria, Hesbol·là, Hamas i la Jihad Islàmica, els quals tenien com a denominador comú l'hostilitat contra Israel, sempre representat com un agressor contra el qual els musulmans havien de resistir; heus aquí la designació d'eix de resistència. Evidentment, la formació d'una aliança que oficialment s'erigia contra Israel també seria per prendre partit contra l'Aràbia Saudita sense mencionar-ho explícitament. Bona part de l'actual crisi a Síria té a veure amb aquest esquema.
  • Farideh Farhi: Síria va donar suport a l'Iran durant la guerra entre l'Iran i l'Iraq, i aquesta dinàmica va forjar una relació llarga i duradora entre ambdós països, que incloia cooperació econòmica, política i militar. En temps recents, l'Iran, Síria i Hesbol·là s'han vist a ells mateixos com un eix de resistència contra l'intervencionisme israelià i amèricà en aquesta regió. Malgrat això, l'Iran inicialment va seguir el liderat de Rússia en el cas sirià, i els actors d'aquesta situació —com Israel i l'Aràbia Saudita, a més dels Estats Units—, començaren a interpretar aquesta situació —el debilitament del règim d'al-Assad— com un estadi inicial del debilitament de l'Iran. Aquesta situació va propiciar que l'Iran se sentís amenaçat, i que es tornés a posicionar al costat d'al-Assad.

Rússia

[modifica]

VNRússia és un dels principals proveïdors d'armes de Síria. Creu que això significa que l'interès de Rússia recau en el benefici econòmic en comptes de la crisi humanitària?

  • Stephen Blank: Malgrat que Rússia ven armes a Síria, el principal interès de Rússia no té res a veure amb l'humanitarisme o l'economia. Els seus interessos principals consisteixen en forçar que els Estats Units acceptin Rússia com un interlocutor al seu mateix nivell, de tal manera que Moscou tingui un poder de veto efectiu sobre qualsevol acció estratègica per part dels Estats Units. A més, també tenen interès en recuperar el rol de Rússia com un poder fort i indispensable a l'orient mitjà sense el qual sigui impossible resoldre cap assumpte de caràcter estratègic.
Cal remarcar que en cap cas Rússia està activament interessada en trobar solucions als problemes existents. De fet, cerca crear un bloc d'estats pro-russos i antiamericans i mantenir conflictes latents al nivell actual per afeblir i desgastar els Estats Units.
  • Martel: Els principals interessos de Rússia a Síria van en dues direccions. En primer lloc, el suport de Moscou és de caire geopolític. Està pensat precisament per debilitar i desgastar la influència americana a l'Orient Mitjà i també a nivell global. El nivell fins a on Rússia pot minvar la influència americana ajuda directament a impulsar la influència russa. Ara per ara, Rússia està debilitada tant a nivell polític com econòmic, militar i tecnològic, i els òrgans de decisió política del país cerquen la manera de revertir el declivi estratègic rus. En segon lloc, Síria és l'aliat més fort de Rússia en aquella regió, i probablement al món. A més, Síria acull l'única base naval que Rússia ara té a l'estranger.
  • Farideh Farhi: Síria és l'únic aliat sòlid de Rússia a l'orient mitjà. De fet, Síria és un client de Rússia, i els interessos de Rússia passen per mantenir aquesta situació i, si pot ser, ampliar-la. A més, també els preocupa que la guerra civil de Síria comporti una expansió d'activitats islamistes extremistes, i per això els convé que es mantingui dins les seves pròpies fronteres.

Notícies relacionades

[modifica]

Fonts

[modifica]
Viquinotícies
Viquinotícies
Aquest article o algunes parts d'ell són un reportatge original d'un viquireporter. Vegeu-ne la pàgina de discussió per a més detalls.