El Parlament europeu rebutja el projecte ACTA
- 29 nov 2023: La llarga sequera fa que augmentin les factures de l'aigua a Barcelona
- 1 oct 2022: Es celebra l'acte 1.062 cadires buides a Tàrrega
- 12 juny 2022: Accident ferroviari a Sant Boi de Llobregat
- 9 oct 2017: Catalunya té referèndum sobre la independència, tot i ser declarada com a repressió inconstitucional i policial per part d'Espanya
- 2 oct 2017: Manifestants protesten contra la detenció d'autoritats catalanes
4 de juliol del 2012, Estrasburg
Després de tres anys de mobilització, el Parlament europeu ha rebutjat el project ACTA, un acord comercial que pretenia enfortir els drets de la propietat intel·lectual, especialment pel que fa el web, després d'una votació amb 478 vots en contra, 39 a favor i 165 abstencions. El gener passat, el tractat fou aprovat per 22 dels 27 governs de la Unió europea, els Estats Units, el Japó, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Singapur, Corea del Sud, Suïssa, Mèxic i el Marroc.
Segons Jérémie Zimmermann, “Aquesta votació és una immensa victòria”. El portaveu del col·lectiu “La Quadrature du Net” es felicita sobretot perquè “El text ha permès obrir un gran debat públic, fins i tot en el si del PPE, pel que fa a la necessitat d'una reforma del dret de la propietat intel·lectual a Europa.” També ha impulsat una gran mobilització internacional, ja sigui pels milions de correus electrònics enviats als diputats o pel nombre de peticions recollides, amb un total de 2.800.000 signatures.
La principal associació de promoció i defensa del programari lliure ha declarat : “El vot d'avui i el rebuig de l'ACTA constitueixen una formidable victòria pels ciutadans del món, com per la democràcia i la ciutadania europea. Igualment, és un senyal fort respecte dels responsables polítics encoratjant-los a rompre amb el cicle de les polítiques repressives i a entaular una reforma positiva del dret d'autor i de les patents.”
David Martin, ponent del projecte, ha reconegut la importància d'aquesta lluita contra el contrafaïment, però ha demanat el seu rebuig en raó de la seva perillositat respecte de les llibertats individuals.
Fonts
[modifica]Comparteix: |
- (francès) AFP Le Parlement européen rejette le traité anticontrefaçon Acta — 20 minutes.fr. 4 de juliol del 2012.
- (francès) Damien Leloup Le Parlement européen vote contre le traité anticontrefaçon ACTA — Le Monde. 4 de juliol del 2012.