Vés al contingut

Protestes a Egipte després de la condemna a Mubàrak

De Viquinotícies

3 de juny del 2012, Egipte


“La condemna a cadena perpètua de Hosni Mubàrak ha desencadenat noves protestes al Caire, on milers de persones han sortit al carrer contra el que consideren un veredicte massa tou. Alguns volien la pena de mort per a l'ex-president egipci i també es queixen que hagi estat absolt del delicte de corrupció.

Hosni Mubàrak ha estat condemnat avui a cadena perpètua pel Tribunal Penal del Caire, que sentencia que Mubàrak va ser còmplice de l'assassinat de prop d'un miler de manifestants pacífics durant les protestes a la plaça Tahrir l'any passat que ell va ordenar reprimir. Una revolta que va començar el 25 de gener del 2011 i que va fer fora del poder a Mubàrak al cap d'un mes.

El tribunal també ha condemnat a cadena perpètua l'ex-ministre de l'Interior, Habibi al-Adli. En canvi, ha absolt els fills de Mubàrak, Alla i Gamal, acusats de corrupció, i sis ex-comandants policíacs que formaven el nucli dur de seguretat del ministeri de l'Interior. De la mateixa manera, tant Mubàrak com al-Adli han estat absolts dels càrrecs de corrupció i desviament de fons públics de què se'ls acusava. El tribunal ha esgrimit que aquests càrrecs ja havien prescrit.

Mubàrak, que va governar Egipte durant trenta anys, és condemnat després d'un judici en un tribunal especial que ha durat deu mesos. A 84 anys, Mubàrak és el primer dirigent jutjat des que va començar la primavera àrab a principi del 2011.

El magistrat ha acabat la lectura del veredicte amb un discurs en què ha afirmat que les sentències s'havien pronunciat “sense cap dubte” per posar fi a “trenta anys d'opressió” sota el règim de Mubàrak. “Passem de tocar fons a convertir-nos en un far per a la religió. Déu ha ajuntat els nostres cors per a donar-nos forces”, ha dit el jutge, que ha considerat que la condemna tenia lloc després d'un judici just.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail