Vés al contingut

País Valencià: comença el judici per l'agressió policíaca a Miquel Gironès

De Viquinotícies


22 de maig del 2013, País Valencià
Avui comença el judici a dos agents de la guàrdia civil per l'agressió al músic d'Obrint Pas Miquel Gironès. Gironès ha anat a declarar a les deu del matí al jutjat número 13 de València, gairebé dos mesos després de l'agressió que va patir i que va relatar el mes d'abril passat a VilaWeb. Gironès denuncia que aquests dos agents el van detenir, amenaçar i agredir per haver-los parlat en català. I els acusa dels delictes de detenció il·legal, contra les garanties constitucionals, d'amenaces, de falsificació en document públic “per la manipulació interessada de l'atestat policíac”, i una falta de lesions.

« Que em parles en espanyol, collons! »


Gironès havia aturat el cotxe en un carrer de Benimaclet abans d'anar a una entrevista amb la periodista Amàlia Garrigós.

Mentre recollia les seves coses i sortia del vehicle li van caure uns papers a terra. En aquell moment una patrulla de la policia espanyola s'hi va acostar i un dels agents li va etzibar en espanyol: “Escolta, porc, t'has pensat que això és una paperera?” Gironès va intentar explicar a la parella d'agents la situació. La reacció va ser, també en espanyol: “I a sobre, en valencià, o català, o el que siga. Vinga, baixa del cotxe.”

Els agents li van demanar el carnet d'identitat i van començar a escorcollar-li el cotxe. Els va dir que no havia fet res, però li van dir que callés, fent servir “expressions denigrants”. A més, un dels agents, “més agressiu”, li va retreure que era una falta de respecte que els parlés en català si ells li parlaven en espanyol. A la qual cosa ell va respondre: “Tinc dret de parlar valencià i no tinc perquè parlar en castellà.”

Li van remenar el maleter, on hi havia un estoig tancat amb un llaüt, que li havia regalat son pare uns quants dies abans. Li van exigir que l'obrís, però Gironès no en tenia la clau: “O l'obres o el rebente.” Gironès explica que l'agent estava cada vegada més agressiu i que ell es va començar a espantar: “Li dic que telefonaré al meu advocat i el denunciaré si continua intimidant-me, que no té dret de parlar-me així i que no he fet absolutament res il·legal que justifique que em tinguen retingut.” Però l'agent, “fora de si i cridant”, li va etzibar: “Que em parles en espanyol, collons!”

Gironès li va dir que denunciaria a la premsa aquella situació i quan va anar a buscar el mòbil, l'agent se li va plantar al davant, insultant-lo. En aquell moment, el músic li va respondre “en estat quasi de xoc”: “Què em faràs, em trencaràs la cara?” Aleshores l'agent el va empènyer violentament i el va emmanillar: “Ja tens el que volies, dormiràs a comissaria.”

Els insults i les agressions van continuar dins el cotxe de policia, amb cops a la cara i expressions com: “Merda, deixalla, porc, ja m'has posat nerviós” i “A mi no m'amenaces, com publiques alguna cosa, sé on vius i hauràs de fotre el camp de València”. I durant tota l'estona va insistir a retreure-li l'aspecte físic, la roba que portava i la llengua en què parlava.

Aquell dia Gironès va sortir de comissaria cap a quarts de dotze de la nit. L'endemà va anar a la doctora de capçalera, que va diagnosticar que tenia una contusió a la mandíbula pels cops rebuts.


Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail