Vés al contingut

PGR tanca cas Ayotzinapa; "estan morts"

De Viquinotícies


Mural al·lusiu.

29 de gener del 2015, Mèxic
Aquest dimarts, la Procuradoría General de la República (PGR) va donar a conèixer la "veritat històrica" del cas Ayotzinapa. La PGR assegura que ha comprovat l'assassinat i incineració dels 43 estudiants de l'Escola Normal Rural de Ayotzinapa a mans de membres del grup delictiu Guerreros Unidos.

En conferència de premsa, el titular de la PGR, Jesús Murillo Karam, i el cap de l'Agència d'Investigació Criminal de la PGR, Tomàs Zerón, van declarar que les conclusions del cas es basen en 487 dictàmens, 39 confessions, 386 declaracions i 153 inspeccions ministerials que donen "certesa legal" que els estudiants van ser assassinats.

“[Els 43 estudiants] Van ser privats de la llibertat, privats de la vida, incinerats i llançats al riu. En aquest ordre. Aquesta és la veritat històrica dels fets, que ha de tenir validesa jurídica davant els òrgans jurisdiccionals.”Murillo Karam

Les declaracions es realitzen a quatre mesos i un dia de la desaparició dels joves. Encara que "tancar el cas no és la paraula adequada", les investigacions "són suficients per determinar que aquí els van matar i els van incinerar", va insistir Murillo Karam. "Hi ha quatre confessions d'autors materials", "confessions dels policies que els van traslladar a aquest lloc i se'ls van lliurar a aquesta gent", a més s'han identificat "plenament" a quatre estudiants.

Els pares protesten

[modifica]

Després de les declaracions realitzades pel procurador, els pares dels 43 “normalistas” van asseverar que no es rendiran fins que hi hagi proves científiques de la mort dels seus fills. El portaveu dels pares, Felipe de la Cruz, va afirmar que el govern busca tancar el cas sigui com sigui.

“Repudiem que el procurador vulgui tancar el cas d'Ayotzinapa d'aquesta manera i insisteixi en la seva teoria que els 43 normalistas van ser morts i calcinats en l'abocador de Cocula. Nosaltres anem a mantenir aquesta lluita fins a les últimes conseqüències, fins que no se'ns demostri, com hem dit, de manera científica.”de la Cruz

Al costat dels pares, centenars de mexicans van sortir als carrers de la Ciutat de Mèxic aquest dilluns a exigir justícia. "No permetrem que tanquin les investigacions amb la sola declaració dels assassins [...] [continuarem la lluita] fins que se'ns demostri de manera científica [la mort dels joves]", ha afirmat de la Cruz.

Vidulfo Rosales, advocat de les famílies, va advertir que l'investigació del cas "no és concloent" i que s'acudirà a instàncies internacionals.

Notícies relacionades

[modifica]
Més notícies relacionades amb la desaparició dels estudiants d'Ayotzinapa

Vegeu també

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail

Fonts

[modifica]