Vés al contingut

Obama és reelegit com a President dels Estats Units

De Viquinotícies


7 de novembre del 2012, Estats Units
Barack Obama, el 44è President dels Estats Units i el primer president afroamericà, ha estat reelegit com a president pels ciutadans dels Estats Units aquest dimarts. D'aquesta manera, Barack Obama serà el president fins el 20 de gener de 2017, el dia en què el seu termini com a president acabarà degut a una llei constitucional que no permet a cap persona ser president per més de vuit anys. Obama guanyà les eleccions presidencials amb 303 vots electorals del Col·legi Electoral, mentres que el candidat del Partit Republicà Mitt Romney guanyà tan sols 206 vots electorals. Això és sense comptar el resultat a Florida, on encara s'estant comptant els vots.

Resultat del Col·legi Electoral en les eleccions presidencials

Obama guanyà a 25 estats i a Washington DC amb un 50,2% del vot popular. Mentres que Romney en obtingué 24 i rebé el 48,5% del vot. El candidat Gary Johnson, del Partit Llibertari, rebé vora l'1% dels vots.

La campanya presidencial de Barack Obama no fou tant captiva i persuasiva per als nord-americans com a la seva campanya de 2008, però tot i així aconseguí guanyar el vots de la gran majoria de llatinoamericans, afroamericans, joves, homosexuals i una significant majoria de dones. A estats com Ohio, Pennsilvània, Michigan i Iowa inicialment s'esperava possibles majories per a Romney. Però no fou així per gran part pel rescat financer federal per part d'Obama de la indústria automobilística — important a Michigan i Ohio — i la solució que proposava Romney. Romney proposà deixar que la ciutat de Detroit, a Michigan, s'arruïnés econòmicament a sí mateixa. És a dir, no rescatar grans marques automobilístiques americanes com General Motors però deixar que el capitalisme les arruïnessin. Molts ciutadans d'aquells estats no van veure aquest plan econòmic com a positiu per als Estats Units, especialment si aquests treballaven o tenien família treballant en la indústria automobilística nord-americana.

Als denominats «swing states» o estats clau Romney hi va fer pèssimament. Tan sols aconseguí guanyar els vots electorals de Carolina del Nord. Els altres estats clau —Florida, Ohio, Nevada, Iowa, Virgínia, Wisconsin, Michigan i Nou Hampshire— tots van ser guanyats per Barack Obama. En el cas de Florida, on el resultat final encara no se sap, la victòria per part del president es preveu.

A l'acabar l'enrenou de les eleccions, el President Barack Obama s'ha de centrar-se de nou amb l'economia, ja que l'estat està en un dèficit de 16 mil milions de dòlars. A més, l'atur es troba al 7,9%, tot i que aquesta xifra es troba millors que en alguns mesos de l'any 2010. Obama, en el seu discurs al saber el resultat de les eleccions presidencials, va prometre poder millorar la economia per a millorar la vida dels ciutadans Estats Units d'Amèrica i ressuscitar el somni americà.

Articles relacionats

[modifica]

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail