Vés al contingut

Egipte: l'islamista Mohamed Morsi, nou president

De Viquinotícies


25 de juny del 2012, Egipte
Després d'una setmana d'espera tensa, la Comissió Electoral egípcia ha anunciat que el candidat dels Germans Musulmans, Mohamed Morsi, ha guanyat les presidencials. Milers d'activistes i partidaris de la formació islamista que ocupaven des de feia quatre dies la plaça de Tahrir (directe d'al-Jazeera), símbol de la revolució que va fer caure del poder fa un any i mig el dictador Hosni Mubàrak, han esclatat d'alegria (vídeo) amb la proclamació de Morsi, que ha derrotat l'ex-general Ahmed Shafiq.

Segons el recompte de la comissió electoral, Morsi va rebre 13,2 milions de vots en la segona tanda de diumenge passat (més del 51%), mentre que l'ex-ministre de Mubàrak, Shafiq, en va aplegar 12,3 milions. La participació va ser del 51%. La comissió ha invalidat vuit-cents mil vots.

El primer comentari dels Germans Musulmans després de l'anunci del resultat ha estat per Twitter: 'És el començament d'una nova era per a Egipte i per al món àrab.' També han confirmat que ja han començat les converses per formar l'equip presidencial i 'un nou executiu que realment representi Egipte després de la revolució'.

Primer president civil i islamista d'Egipte

Mohamed Morsi, de seixanta anys, es va doctorar en enginyeria als Estats Units, ha estat diputat independent des de 2005 a Egipte i ha ocupat uns quants càrrecs de responsabilitat als Germans Musulmans. El 2011 va ésser elegit president del Partit Llibertat i Justícia, branca política del moviment islamista, i en les presidencials va substituir Khairat al-Xàter, primer candidat i cap del partit, quan en va ser desqualificat. L’eslògan en el començament de la campanya era 'l’islam és la solució' i afirmava que, si guanyava, deixaria la militància política.

Espera tensa

La tardança en la proclamació dels resultats, prevista primer per a dijous passat, va empènyer milers de simpatitzants dels Germans Musulmans i també de partidaris de la revolució que va enderrocar Mubàrak a ocupar la plaça de Tahrir del Caire per exigir l'anunci del resultat i la derogació de l'esmena constitucional promulgada diumenge passat per l'exèrcit, que modifica la declaració constitucional del 30 de març del 2011. L'esmena de l'exèrcit, dipositari dels poders presidencials des de la dimissió de Mubàrak, atorga a la policia militar i als serveis secrets competència per a detenir civils. Els concentrats també exigeixen l'anul·lació de la dissolució del parlament, decretada pel Tribunal Suprem fa una setmana, i la convocatòria d'un referèndum perquè la població pugui expressar-se sobre aquesta qüestió.

L'exèrcit, en alerta

Les Forces Armades egípcies es troben en estat d'alerta des d'avui al matí, arran de la publicació del resultat de la segona tanda de les eleccions presidencials. La presència de l'exèrcit ja es notava des de primera hora als carrers, amb vehicles cuirassats davant les principals seus de les institucions públiques. També han tancat la frontera amb Gaza.

El cap del Consell Suprem de les Forces Armades, Mohamed Tantawi, ha aplaudit el resultat de les presidencials i ha felicitat Morsi.


Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail