Vés al contingut

Diversos incendis forestals afecten la zona central de Xile

De Viquinotícies

26 de gener del 2017

Helicòpter combatent incendi forestal a sector dels Tarongers, als afores de Curacaví —regió Metropolitana—
Imatge: Jorge / Wikimedia Commons.
Carrabiners i predi incendiat en sector dels Tarongers, als afores de Curacaví —regió Metropolitana—
Imatge: Jorge / Wikimedia Commons.

Durant diversos dies, diversos incendis forestals han afectat diverses regions de la zona central de Xile i que han mantingut mobilitzades a diverses companyies de bombers i brigadistes de la Corporación Nacional Forestal (CONAF) al llarg del país.

Les regions Metropolitana, O'Higgins, Maule y Bío-Bío són les que s'han vist afectades; sent la zona de Pencahue a la regió d'O'Higgins la més afectada per aquests sinistres que han consumit més de 150 mil hectàrees.

El 99% de la majoria dels incendis forestals han estat causats per la mà humana, en tant, les altes temperatures, la baixa humitat i els forts vents en algunes zones han dificultat el combat dels sinistres. El Govern de Xile va decretar zona de catàstrofe i en altres zona d'excepció. Addicionalment s'ha sol·licitat ajuda d'altres països amb recursos aeris i brigadistes experimentats per intentar facilitar la tasca d'extinció dels incendis.

SuperTanker 747[modifica]

A les 06:15 hora local (09:15 UTC), va aterrar a la Base de la Força Aèria de Xile (FACH) el SuperTanker 747 —Boeing 747-400—, un dels avions més grans del món i que aconsegueixo ser portat al país gràcies a Lucy Ana Avilés, qui és una xilena que resideix als Estats Units i que aquesta casada amb Benjamín Walton —nét del fundador de Walmart—, ella va ser l'encarregada de costejar les despeses operacionals de l'avió per ajudar a combatre els incendis forestals. L'avió té una capacitat de poder dur 72.000 litres d'aigua i romandria per almenys 48 hores al país.

Al principi, l'arribada del SuperTanker va estar embolicada en diverses polèmiques, una d'elles va ser que els organismes tècnics de la CONAF van presentar certs dubtes sobre la real efectivitat d'aquesta aeronau en el combat dels incendis, principalment a causa que la irregular geografia que presenten les zones afectades podrien afectar o alterar el correcte desenvolupament de l'avió. Finalment la Direcció General d'Aeronàutica Civil (DGAC) va autoritzar al fet que l'aeronau ingressarà a país i que pogués operar en els incendis forestals en conjunt amb la CONAF a les zones afectades.

A les 16:00 hora local (19.00 UTC) després que l'avió fos recarregat per 30 minuts amb aigua i líquids retardants —que ajuden a dissipar el foc—, es va enlairar des de la mateixa base aèria de la FACH rumb a la zona de Hualañé —regió del Maule— juntament amb personal de la CONAF i la FACH en una altra aeronau de menor dimensió, els que anaven guiant al SuperTanker cap a la zona afectada per donar a conèixer les condicions geogràfiques dels llocs on treballaria l'aeronau, en un moment s'havia canviat el pla de vol cap a la zona de Empedrado de la mateixa regió, però a causa de les condicions del sector, es va decidir seguir amb el pla original d'anar cap a la zona de Hualañé. Posteriorment va retornar a la base a Santiago per carregar combustible, aquest dijous s'espera que l'aeronau concorri a les zones restants que són Vichuquén —regió de O'Higgins— i Licantén —regió del Maule—.

Les conseqüències[modifica]

Un voluntari de la companyia de bombers de Talagante —regió Metropolitana— va morir mentre rescatava a una família que estava a punt de perdre la vida en una casa rural de la zona de la regió del Maule.

Després d'haver rescatat una família de ser consumida per les flames; el bomber voluntari en tractar de sortir va quedar atrapat en una malla de la qual no va poder sortir, sent finalment atrapat pel foc i morint asfixiat en el lloc.

També els incendis van cobrar la vida de 2 funcionaris de Carabiners de Xile que es trobaven rescatant a famílies al quilòmetre 42 de la ruta J-42k que connecta Constitución amb Putú a la regió del Maule.

Fonts[modifica]

CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «Varios incendios forestales afectan a la zona central de Chile» (castellà) en la seva versió del 530114.

avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article