Vés al contingut

Cuba i els Estats Units restableixen relacions després de l'alliberament mutu de presoners

De Viquinotícies
Memorial José Martí, Plaça de la Revolució a L'Havana.

18 de desembre del 2014

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail

Després d'una confrontació política i ideològica de 56 anys entre els Estats Units d'Amèrica i la República de Cuba, els presidents dels dos països, Barack Obama i Raúl Castro han anunciat el restabliment de relacions diplomàtiques.

Després de la mediació oferta del papa Francesc sobre perllongades negociacions per concedir la llibertat al excontratista d'USAID, Alan Gross (qui va ser condemnat per la justícia cubana per instal·lar de forma il·legal internet per a la comunitat jueva de l'illa) i a un exagent d'origen cubà que treballava per al país nord-americà, Obama va anunciar no només la llibertat dels tres agents d'intel·ligència cubans que encara es mantenien presoners (Ramón Labañino, Antonio Guerrero i Gerardo Hernández) sinó que reobrirà la seva ambaixada a L'Havana, anunci que el mandatari cubà també va fer amb la de Washington DC, mitjançant un diàleg telefònic que va durar 45 minuts i que posteriorment es van dirigir als mitjans de comunicació en els seus respectius països.


“Avui, Estats Units està prenent mesures històriques per traçar un nou rumb en les nostres relacions amb Cuba i per confraternitzar i comunicar-se amb el poble cubà. Estem separats per 90 milles de mar, però units gràcies a les relacions entre els dos milions de cubans i cubà-americans que viuen als Estats Units amb els 11 milions de cubans que comparteixen una esperança similar de portar a Cuba a un futur més prometedor.

(Per tant), aquests 50 anys (d'embargament) han demostrat que l'aïllament no funciona. És hora d'un nou enfocament.”

--Barack Obama, president dels Estats Units


“Des de la meva elecció com a President dels Consells d'Estat i de Ministres, he reiterat en múltiples ocasions la nostra disposició a sostenir amb el govern dels Estats Units un diàleg respectuós, basat en la igualtat sobirana, tractar els més diversos temes de forma recíproca, sense menyscapte a la independència nacional i l'autodeterminació del nostre poble.

Això no vol dir que el principal s'hagi resolt. El bloqueig econòmic, comercial i financer que provoca enormes danys humans i econòmics al nostre país ha de cessar; (així que) proposem al Govern dels Estats Units adoptar mesures mútues per millorar el clima bilateral i avançar cap a la normalització dels vincles entre els nostres països, basats en els principis del dret internacional i la Carta de les Nacions Unides.”

--Raúl Castro, president de Cuba


Amb aquest anunci, Obama també va proposar altres mesures d'obertura cap a Cuba per tal de minvar el bloqueig econòmic impartit des de 1961, com la reconsideració de la llista de nacions que donen suport al terrorisme, l'augment de la quantitat de diners enviat des de les comunitats cubà-americanes al país antillà, l'augment de viatgers nord-americans a aquest país, l'obertura de comptes comercials dels cubans en bancs nord-americans i el desbloqueig de les existents.

Mentre, el senador republicà de Florida, Marco Rubio, ha criticat la mesura presidencial per consentir al govern cubà en no promoure els drets humans i el sistema democràtic occidental.

Per la seva banda, el secretari de l'ONU, Ban Ki-moon i diversos líders llatinoamericans com Nicolás Maduro (de Veneçuela), Dilma Rousseff (Brasil), José Mujica (Uruguai), Juan Manuel Santos (Colòmbia) i Ollanta Humala (Perú) van veure amb bon grat el restabliment de les relacions cubà-nord-americanes, qualificant el moment d'"històric".


“És un pas fonamental per a la normalització de les relacions entre els dos països, que repercutirà molt positivament en tot l'hemisferi. (El president Obama) va haver d'obrir la porta a que en un futur no molt llunyà puguem assolir el somni de tenir un continent on hi hagi pau entre les nacions i l'interior d'elles.”

--Juan Manuel Santos, president de Colòmbia

Fonts

[modifica]