Cinquanta anys de la Revolució cubana

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca
Fulgencio Batista
Fidel Castro Ruz

1 de gener del 2009

Per a uns, cinquanta anys de revolució. Per a altres, cinquanta anys sense llibertat. El cert és que avui es commemora mig segle de la Revolució cubana, que l'1 de gener de 1959 va enderrocar Fulgencio Batista i va establir Fidel Castro com a cap d'estat de l'illa. El món es fa eco de l'aniversari, ja sigui per celebrar-ho o repudiar-lo.

"Un exemple per al món"[modifica]

Per a les celebracions, el president Raúl Castro encapçalarà l'acte oficial a les 6.00 pm (hora cubana) al Parc Céspedes, a Santiago de Cuba, la segona ciutat més important, després de la capital, l'Havana. L'acte començarà amb la frase " A la fi hem arribat a Santiago! " que Fidel Castro va afirmar quan el moviment castrista va arribar a Santiago el 1959.

L'agència de notícies local, Premsa Llatina, va assenyalar que l'aniversari va ser recordat per l'ambaixador congolès, Pascal Onguemby i per la Xina. Segons el diplomàtic africà, Cuba ha estat durant mig segle "un exemple per al món pel seu caràcter humanista".

Per la seva part, l'ambaixador cubà a Beijing, Carlos Miguel Pereira, va commemorar la data al costat d'altres representants de països afins a l'illa. "La Xina s'ha consolidat com un important aliat en la nostra batalla contra el bloqueig (econòmic) ", va declarar Pereira.

"Futur incert"[modifica]

El diari El Nuevo Herald, dels Estats Units, va publicar una columna referint-se al tema, en el que va criticar durament al règim. L'autor, Wilfredo Cancio Isla, va reclamar a l'article El llindar d'un futur incert per "un fatigós camí de promeses incomplertes, sons trencats i desencontre nacional".

Així mateix, va afegir que va ser "un escruixidor canvi polític que va començar amb les robes d'una revolució justiciera dels humils i per als humils i que va derivar vertiginosament cap a un règim totalitari d'estirp caudillista". Després, va destacar les edats dels principals dirigents (amb una mitjana d'edat de 72 anys).

L'escriptor cubà Carlos Alberto Montaner, segons cita el lloc web argentí Infobae.com|, va manifestar que "no hi ha esperances de viure millor" a l'illa. "Els cinc elements bàsics, que són l'alimentació, l'habitatge, el transport, les comunicacions i l'aigua potable, s'han agreujat. Però sobretot hi ha un esquinçament, ja que més de tres milions de persones d'origen cubà viuen enfora del seu país," va comentar la Ràdio 10 de Buenos Aires.

Fonts[modifica]