Vés al contingut

Cap a la vaga indefinida en el començament de curs a les Illes

De Viquinotícies


3 d'agost del 2013, Illes Balears, Països Catalans

La comunitat educativa, encesa, es nega a aplicar un decret de llengües que implica la fi de la immersió lingüística

La intenció de la majoria de la comunitat educativa de les Illes era dialogar amb la conselleria de Cultura i Educació per intentar tirar enrere el nou decret de llengües que el govern va aprovar a mitjan març pel qual el català a l'escola passarà a partir del curs vinent d'una quota mínima del 50% al 20%. Però com més va, més es planteja la convocatòria d'una vaga indefinida, sobretot després de les destitucions i dimissions que hi ha hagut aquesta setmana a Menorca i Mallorca de directors d'escola que es neguen aplicar el nou decret perquè discrimina el català.

Guillem Barceló, portaveu de l'Assemblea de Docents, assegura que la possible convocatòria d'una vaga indefinida "no és un capritx sinó que hi ha molts portaveus de les assemblees dels centres que ho demanen". I afegeix: "Els esdeveniments a Menorca han canviat radicalment l'escenari i sembla que fins i tot els sectors menys mobilitzats s'hi mostren ara a favor".

Per què la vaga es convoqui finalment hi ha diverses possibilitats. D'una banda, l'Assemblea de Docents celebrarà el dia 30 d'agost una reunió amb la vaga com a únic punt a l'ordre del dia i es durà a votació secreta. De l'altra, perquè tiri endavant legalment o bé la pot convocar la junta dels directius docents o bé s'aconsegueixen signatures de la meitat dels treballadors o bé la convoquen els sindicats.

Maria Antònia Font, portaveu del Sindicat de Treballadores i Treballadors-Intersindical de les Illes Balears (STEI), el sindicat majoritari, va dir que estan considerant convocar-la. Comissions Obreres també s'hi ha mostrat favorable en cas que la resta dels sindicats s'hi sumin.

Barceló creu que el malestar neix del "contrasentit del decret perquè, dins d'un context de retallades, en què fins i tot s'han retirat els auxiliars lingüístics, se'ns obliga a fer un projecte lingüístic que significarien un increment pressupostari brutal". El portaveu considera que "La única explicació és que l'objectiu és carregar-se la immersió lingüística".

Aquesta setmana la conselleria ha suspès de sou i funcions els directors de com a mínim tres instituts de Maó; els equips directius de l'institut Baltasar Porcel d'Andratx van dimitir en bloc fa una setmana i, a Inca, el director de l'IES Berenguer d'Anoia ha renunciat al càrrec. Com que és agost i els centres fan vacances, en molts casos la decisió d'aplicar o no el decret ha quedat en suspensió.

Fins ara, hi ha algunes escoles que han començat un programa pilot per aplicar el nou decret de llengües però la majoria de centres encara no havien començat a aplicar-lo i molts han presentat alternatives per no haver-ho de fer.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail


Vegeu també

[modifica]

Enllaçoc externs

[modifica]