Vés al contingut

Atorguen el Nobel de química a tres científics per estudis sobre la reparació de l'ADN

De Viquinotícies
Els danys en l'ADN provoquen una gran quantitat de cromosomes trencats.

13 d'octubre del 2015, Estocolm
El suec Tomas Lindahl, el nord-americà Paul L. Modrich i el turc Aziz Sancar han guanyat el Premi Nobel de Química d'aquest any, ha informat la Reial Acadèmia Sueca de Ciències. Els tres investigadors són considerats els pares dels mecanismes de reparació de l'ADN. “El seu treball ha aportat un coneixement fonamental de les funcions vitals de les cèl·lules i es fa servir, per exemple, en el desenvolupament de nous tractaments contra el càncer”, ha destacat l'Acadèmia.

Els tres científics rebran un terç del premi per haver desenvolupat un mapa molecular dels diferents mètodes que hi ha en cadascuna de les nostres cèl·lules per detectar i eliminar errors en el codi genètic. En altres funcions, l'anterior ajuda a evitar que es pateixin mutacions que podrien donar pas a càncers i altres malalties.

Com va explicar el jurat, les nostres cèl·lules pateixen diàriament d'alteracions provocades per agents com tabac, radiacions solars o radicals lliures. "Fins i tot sense aquests atacs, l'ADN és altament inestable". Des dels anys 70, Lindahl, Modrich i Sancar van descobrir que hi ha un sistema de reparació del material genètic. Això impedeix que els canvis es "tradueixin" en un "complex caos cel·lular".

L'investigació realitzada pels premiats “no només ha augmentat el nostre coneixement de com funcionem, sinó que també pot portar al desenvolupament de tractaments que ens salven la vida”, va assenyalar l'Acadèmia.

Premis Nobel 2015[modifica]

Fonts[modifica]


avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article