Vés al contingut

Viquinotícies entrevista a Nicolás Iglesias Mills, maestre i tallerista

Checked
De Viquinotícies

4 de març del 2021, Uruguai

Museu Metropolità d'Art
Haití, sèrie dels nadius en abillament típic (7 x 3.8 cm) a 1886.

Viquinotícies entrevista a Nicolás Esglésies Mills, mestre, tallerista, voluntari i escriptor uruguaià.

Viquinotícies ¿Com vas conèixer i postular al projecte América Solidaria?

L'any 2014 estava buscant alguna cosa que em fes sortir de la meva zona de confort, i que a més pogués unificar en coherència, els meus espais personals amb els meus espais laborals. No creia que pogués transformar-me més enllà d'alguns vincles específics si no canviava el meu estil de vida. Entre les diverses opcions, em va arribar una invitació per a postular a Amèrica Solidària. Després d'algunes xerrades informatives, vaig decidir postular. No va passar molt temps perquè iniciés les primeres entrevistes i quedés seleccionat per anar-me'n a Haití. Tot el procés va ser molt acompanyat per l'equip d'Amèrica Solidària Uruguai.

Viquinotícies ¿Has dubtat d'acceptar el destí assignat?

No. Per res. Sempre vaig saber que existia la possibilitat i m'entusiasmava molt, perquè a més era un projecte de Primera Infància (educació inicial), que és la meva àrea. Haití em va transformar enormement en tots els sentits, tant professionalment com personalment. Justament d'això es tracta el llibre. De la transformació radical que va implicar el fet d'haver viscut i treballat allà. I és per això mateix que he de confessar que qualsevol idea absurda d'heroi que podria haver tingut en acceptar el destí assignat, va ser baixada d'una fona a l'entendre-com a part d'un treball horitzontal i no colonitzador.

En el mateix temps, crec que és interessant que no puguis triar tu mateix el destí, sinó que et seleccionen segons les necessitats del projecte. Crec que això fa a la disponibilitat i la qualitat de la feina, molt més fort.

Viquinotícies Va ser un desafiament escriure un llibre?

En realitat més o menys. Va ser, més aviat, un exercici de permanència. El llibre “Ayiti: Diario de un peregrino en el corazón del continente”, va arrencar com un blog on setmana a setmana anava pujant reflexions sobre processos o diferents elements d'Haití. Un cop per setmana, no importava com, intentava pujar una columna. Això m'ajudava a mi a processar el que anava vivint, i els altres a reflexionar sobre altres elements de les seves pròpies vides allà on estiguessin vivint. Per aquest costat, el desafiament original va ser mantenir-me en la constància. Després que vaig retornar a l'Uruguai; anys més tard, vaig tornar a reunir tots els textos i els vaig treballar amb diferents persones que em van ajudar a corregir-los. D'aquesta manera vaig agregar més textos i em vaig llançar a buscar editorials que estiguessin disposades a publicar. Com la recerca sempre donava els mateixos resultats (els agradava molt el text, però no veien que tingués una sortida comercial molt gran) vaig decidir autopublicar-me, el que va ser una molt bona decisió.

Viquinotícies ¿Què suggeriment li donaries a altres joves professionals que vulguin també participar?

Que no s'ho pensin molt i que postulin. Que puguin veure el continent sense fronteres, on tot és la nostra casa. Que no li facin cas a les veus que diuen des d'un discurs nacionalista, que primer cal aportar al nostre país. Que entenguin a la trobada com a forma de vida i transformació social en tots els racons del continent. Que s'animin a desconstruir i reflexionar des dels ulls d'un altre diferent d'un.

Fonts

[modifica]
Viquinotícies
Viquinotícies
Aquest article o algunes parts d'ell són un reportatge original d'un viquireporter. Vegeu-ne la pàgina de discussió per a més detalls.
CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «Wikinoticias entrevista a Nicolás Iglesias Mills, maestro y tallerista» (castellà) .

avant Notícies d'ahir

Notícies de desembre

Escriviu un article