Vés al contingut

Viquinotícies entrevista a Javier Tairovich, periodista i productor

De Viquinotícies

21 de febrer del 2021, Uruguai

Ditlev Blunck «El grabador de placas de cobre» Oli sobre tela 69,5 x 56,0 cm a 1826


Viquinotícies entrevista a Javier Tairovich, periodista, productor, cronista, escriptor i locutor uruguaià.

Viquinotícies ¿Quin és el lloc de la ràdio en èpoques de pandèmia?

La pandèmia ens va canviar a tots i va ensenyar-nos molt també a nosaltres els periodistes i comunicadors. Les ràdios uruguaianes compleixen un paper fonamental en cadascuna de les comunitats i el medi al qual pertanyo ha estat vital en els esdeveniments de cadascuna de les ciutats del departament de Colonia. I en pandèmia no va ser l'excepció. Tractem de brindar la major i millor informació possible. Primer a través de trucades i vídeo trucades, principalment en els primers temps de pandèmia. Brindant informació veraç, precisa. Les autoritats estaven cada dia a disposició a fi de donar informacions oficials. Va ser tot estrany. No teníem informacions socials, no hi havia res per cobrir. Vam haver de enginyar-nos moltes vegades per aconseguir una notícia. Per sort, hi ha un equip gran de professionals que vam posar cap i estudiàvem cada dia a quin tema o on apuntar. Obvi que la pandèmia era i és el tema central, cada dia. L'audiència també és fonamental en això. Està pendent de la ràdio tot el dia. És increïble la gent. Hi ha escoltes que es desperten amb la Ràdio de l'Oest presa i se'n van a dormir escoltant la ràdio. Ens coneixen com si fossin familiars i un no té ni idea la dimensió de l'abast de les nostres paraules. És bonic. També donen piques per temes i denúncies que tractem de treure a la llum amb les paraules de les autoritats competents. La pandèmia, professionalment ens va alimentar a treballar d'una altra manera i també ens ha ensenyat en alguns aspectes.

Viquinotícies ¿Què prefereix ser locutor, cronista, o productor radial?

Faig de tot, però m'agrada molt la producció. És la tasca amb la que més em sento còmode. De tota manera, el treball en un mitjà important com Radio del Oeste i el seu multimèdia, em va donar la possibilitat de poder desenvolupar-me en diferents àrees com ho és l'audiovisual. Vaig aprendre a fer sortides a l'aire per a televisió i això em va obrir les portes a altres desafiaments com fer cobertures per a mitjans de Montevideo amb abast nacional. La ràdio és el meu cor. Des de nen dormia amb la ràdio encesa al costat del meu llit, em despertava escoltant qualsevol tipus de programa Radio Septiembre AM, entre d'altres ràdios. Avui és un somni personal poder desenvolupar aquesta bella tasca que és la comunicació en aquesta prestigiosa emissora que té més de 70 anys comunicat a tot el centre sud de país. Va ser la meva escola i vaig aprendre tot el que sé, aquí.

Viquinotícies ¿Té referències en el món de la radiofonia?

Sí. Les ràdios argentines. Vaig escoltar molt Radio Mitre, Radio 10, la La Red, etc. Crec que treballen molt bé i en certs aspectes m'agraden més que les uruguaianes. Són més dinàmiques.

Viquinotícies Com neix la idea de crear un llibre sobre el destacat referent de el futbol uruguaià Cristian Rodríguez?

Feia temps tenia ganes d'escriure un i a llegir el llibre del futbolista Diego Godín, em pregunti: Per què no escriure la història del futbolista més llorejat del futbol uruguaià? Això vaig fer. Coneixia Cristian Rodríguez des de nen, ho veia jugar a les pistes de Juan Lacaze i era un superdotat amb la pilota. Va arribar al professionalisme i va guanyar en tot país en que va jugar i en quan equip va participar. Al mig de l'any 2015 vaig anar a entrevistar-lo a la seva casa de camp en Juan Lacaze, i després de l'entrevista li vaig tirar la idea, i sense dubtar va dir: "sí, dóna-li per endavant". Mans a l'obra. Em vaig posar a treballar en buscar testimonis i històries a la ciutat, amics, familiars, ex-companys d'equips, mestres de l'escola. No em va quedar cap lloc per on va caminar “el cebolla” per parlar i aconseguir testimonis. Després el projecte es va alentir per motius laborals i em va portar a parlar amb el periodista i escriptor César Bianchi perquè se sumi a la idea, i gràcies a ell, amb una feina molt bona i en conjunt vam poder treure a llum la història del futbolista més guanyador del futbol uruguaià, al menys fins que va sortir a llum l'obra. El llibre va ser presentat a finals de l'any 2019 al Palacio Peñarol en on va participar el president (en aquells dies) de Club Atlético Peñarol, el dirigent esportiu i advocat Jorge Barrera. Va ser una cosa emocionant per a mi. Presentar el meu primer llibre, en un lloc tan emblemàtic i d'un futbolista professional que va transcendir fronteres. Va ser increïble, somiat. Rodríguez, la seva família i amics sempre estaven molt predisposats a col·laborar. Van ser hores i hores d'entrevistes, desgravacions, rescatar articles de premsa d'Uruguai.

Fonts[modifica]

Viquinotícies
Viquinotícies
Aquest article o algunes parts d'ell són un reportatge original d'un viquireporter. Vegeu-ne la pàgina de discussió per a més detalls.
CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «Wikinoticias entrevista a Javier Tairovich, periodista y productor» (castellà) en la seva versió del 21 de febrer del 2021.

avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article