Vés al contingut

Viquinotícies entrevista a Fernando Amado, polític i escriptor

De Viquinotícies

25 de febrer del 2021, Uruguai

Edgar Degas
Retrat de Edmond Duranty . Pastís i tempera el 1879.

Viquinotícies entrevista a Fernando Amado, politòleg, escriptor, funcionari i polític uruguaià.

Viquinotícies ¿Què estàs llegint actualment?

Llibres confesso que consum molt més nacional que internacional. Poca ficció i molta història, política, biografies, investigació periodística. També filosofia, pensament crític, allà més internacional.

Viquinotícies ¿Com vas triar els temes controvertits de cada un dels teus llibres?

Sóc molt intens amb cadascuna de les meves investigacions. Jo vaig publicar el 2007 al 2013, 2015 i aquí no vaig publicar 2016, 2017, ni 2018. Per què? Perquè no em vaig enamorar de cap tema. Jo no escric per encàrrec, no puc, no em surt. Només puc escriure si estic enamorat del tema, tan enamorat, que el motor més important de les meves investigacions és la passió per l'objecte d'estudi i per acostar-me el més proper a la veritat d'aquest fenomen. Sense espurna interior no puc escriure. I la gent moltes vegades pensa en termes de: "va a escriure a favor o en contra de?", I mai es passa pel cap això. A l'inrevés, el que m'importa és la riquesa de l'objecte d'estudi.

Viquinotícies Vas obtenir els màxims guardons de la literatura uruguaiana ¿què va significar per a tu?

Per descomptat que va ser un enorme honor haver estat premiat per la Cámara Uruguaya del Libro tant amb els Premios Libros de Oro, com el Premio Bartolomé Hidalgo. Gran honor. Honestament no escric amb l'objectiu de guanyar premis, si vénen genial, però el meu motor per escriure és: fer llum sobre temes dels quals hi ha poca informació i l'honestedat intel·lectual envers els meus lectors.

Viquinotícies ¿Té algun lloc l'esport en la teva vida?

Una cosa que m'agradaria reprendre és l'esport que vaig practicar des de molt noi i vaig competir molt en l'àmbit internacional, la equitació. "Vaig penjar les botes el 2007 i em vaig lliurar a la política i els llibres", però trobo a faltar i és una cosa pendent: tornar a muntar, a entrenar i competir. Tant de bo trobi el temps.

Viquinotícies Parlem de salut mental

Faig teràpia fa 10 anys, em sembla fonamental, a mi em fa molt bé. Sóc clàssic, faig psicoanàlisi, em permet tenir aquest temps per mirar cap a dins i intentar encarar temes que la voràgine moltes vegades m'ho impedeix. Crec fermament que la societat en general té una noció equivocada de la salut mental. "Salut mental no és anar al psicòleg, o al psiquiatre si cal, ohhh, està boja o boig ". La ment és un òrgan tan important com el cor, segurament més, cal anar com qui va a fer-se una revisió general. També ocupar-se de la ment i mantenir-la sana, i si es malalta tractar la malaltia, zero misteri. Bojos són els que ho estan, no ho saben, i encara afirmen ser els assenyats.

'Viquinotícies ¿Quins reptes et genera el teu nou lloc de funcionari com a Director de Turisme de la Intendència de Montevideo?'

Un gran desafiament que em té molt entusiasmat, més enllà de la terrible situació conjuntural del Covid-19. Estem treballant en molts projectes de mitjà i llarg termini. Montevideo té tot per ser una gran destinació turística per se, i treballarem molt per aconseguir-ho. En el més polític, la meva gran preocupació i ocupació és la fragmentació que estem vivint a Uruguai, vaig a treballar cada dia contra l'esquerda política, social i de convivència. A mi ningú em pot dir que no hi ha esquerda, en el meu cas, per una decisió política vaig sentir el fuet d'aquesta esquerda en molts àmbits. És normal que per haver fet un acord polític amb un partit, abans d'anar a un aniversari d'entorns propers hagi de preparar-me per passar un mal moment? És una barbaritat. Gent tota molt "educada", els millors col·legis, universitats, MBA, valors religiosos, etcètera, i no obstant això... per això, poso l'altra galta i seguiré militant perquè hi hagi més humanisme i molt menys fanatisme.

Fonts

[modifica]
Viquinotícies
Viquinotícies
Aquest article o algunes parts d'ell són un reportatge original d'un viquireporter. Vegeu-ne la pàgina de discussió per a més detalls.
CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «Wikinoticias entrevista a Fernando Amado, político y escritor» (castellà) en la seva versió del de febrer del 2021.

avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article