Vés al contingut

Viquinotícies entrevista a Daniel Baldi, entrenador i escriptor

De Viquinotícies

22 de març del 2021, Uruguai

Daniel Baldi en 2014.

Viquinotícies va entrevistar Daniel Baldi, esportista, futbolista, entrenador i escriptor uruguaià. Autor de diversos llibres, comparteix la seva opinió sobre de la complementarietat entre els esports d'alt rendiment i els estudis. Pensa que “la persona que llegeix és una persona que millora en diversos aspectes; vocabulari, imaginació i seguretat” i suggereix “llegir el que a un li agrada”.

Viquinotícies ¿Com va descobrir vostè que volia dedicar-se a les lletres i els llibres?

En el meu primer any de liceu vaig llegir El senyor dels Anells de Tolkien, i em vaig dir: Si aquest escriptor va aconseguir escriure totes aquestes coses, jo he de tenir alguna cosa dins meu. Mai vaig arribar a escriure res com Tolkien, sóc bastant més dolent que ell. Però va ser gràcies a la seva obra que em vaig posar a escriure contes i recentment en quart any de secundària, després de moltíssim esforç, vaig aconseguir escriure la meva primera novel·la, "El desafiament de la muntanya".

Viquinotícies ¿Haver estat vinculat a l'esport com a futbolista i entrenador ho va inspirar a escriure?

A mi m'inspira escriure sobre coses que em fan sentir malament, em disgusten i donen brega. En els meus textos tracte de canviar aquesta realitat per una altra una mica millor. El futbol està ple d'injustícies, de gent dolenta que vol poder i diners a qualsevol preu. És aquí que el fet d'estar vinculat amb l'esport m'ajuda a conèixer a aquestes persones i poder escriure una història real i sincera.

Viquinotícies ¿Per què escriu vostè per a nens i adolescents?

No crec que els meus llibres siguin per a nens i adolescents exclusivament. Jo escric per a mi, és un alliberament personal. Després, que el llegeixi qui ho vulgui. Tinc molts seguidors adults. Sens dubte els joves són el meu principal públic, però els llibres són per a tothom.

Viquinotícies ¿Haver estat jugador de futbol i viatjar pel món el va fer més difícil estudiar o llegir?

Estudiar si, llegir no. Tot el contrari, va ajudar-me a llegir més i a conèixer autors nous i llocs meravellosos.

Viquinotícies ¿Com fa un esportista per compatibilitzar els esports d'alt rendiment i els estudis?

Cal que ho faci. Avui dia és molt difícil que un jugador arribi a un alt nivell competitiu si no té una formació que li doni suport. En l'actualitat, el jugador de futbol està molt exposat; fa moltíssimes entrevistes per a mitjans de premsa internacionals, publicitats i la seva imatge circula per tot el món a cada segon. Cal estar preparat per a això, i aquesta preparació, només te la dóna la formació acadèmica.

Viquinotícies ¿En l'actualitat avui molts joves no practiquen un esport ¿creu vostè l'esport en els joves aporten alguna cosa per a la construcció de la societat de l'endemà?

Sens dubte. Una societat esportiva és una societat més sana i, per tant, més barata per al país. Jo no entenc com el meu fill, de vuit anys, té classes de gimnàstica a l'escola tan sols un dia a la setmana, quan hauria de tenir, almenys, tres ... L'esport és educació. Avui dia es tendeix a fomentar el consumisme però no l'esport. No està bé adreçat.

Viquinotícies ¿En qui es va inspirar per compondre el personatge de Tito dels llibres Mi mundial i Mi mundial 2?

El personatge de Tito, aquest inspirat en la vida del jugador de futbol. Tots, en major o menor mesura, vam tenir una experiència similar a ell.

Viquinotícies Els protagonistes dels seus llibres esmenten obres com Misery (Stephen King), {{w|1984]] (George Orwell) i L'Ona, etc. ¿Opina vostè que els adolescents haurien acostar-se a aquestes obres?

És clar, són obres espectaculars. Tant de bo ho facin.

Viquinotícies ¿Va convidar per escriure els pròlegs dels seus llibres al 'futbolista Diego Lugano i psicòloga Alejandra Forlán per què va pensar en ells?

En els llibres que ho vaig fer va ser perquè tant Diego com Alejandra tenien alguna cosa a veure amb la història. Els vaig trucar per reforçar la idea. Tots dos van fer treballs excepcionals.

Viquinotícies ¿Com es pot acostar als nens i adolescents davant tant és emulació digital, perquè llegeixin i què els recomana?

La persona que llegeix és una persona que millora en diversos aspectes; vocabulari, imaginació i seguretat. Això ho dóna purament i exclusivament, la lectura. L'única manera de practicar-la diàriament i amb plaer, és sent sincer amb un mateix i llegir el que a un li agrada. Si no tenen ganes de llegir un llibre, per més que sigui clàssic i tothom digui que aquesta ha ben escrit i altres, i totes aquestes altres rucades que de vegades diem per creure'ns lectors intel·lectuals, si no us agrada el llibre, no ho llegeixis. A llegir el que a un li fa bé. Prou de dir que Ulisses és un llibre que ha de ser llegit. Si us plau…

Fonts

[modifica]
Viquinotícies
Viquinotícies
Aquest article o algunes parts d'ell són un reportatge original d'un viquireporter. Vegeu-ne la pàgina de discussió per a més detalls.
CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «Wikinoticias entrevista a Daniel Baldi, entrenador y escritor» (castellà) .

avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article