Viquinotícies entrevista a César Bianchi, periodista i escriptor

De Viquinotícies

7 de març del 2021, Uruguai

Lilla Cabot Perry
Thomas Sargento Perry leyendo un diario. Óleo sobre lienzo en 1924.

Viquinotícies entrevista a César Bianchi, comunicador, presentador, professor, periodista i escriptor uruguaià.


Viquinotícies Des del seu primer llibre tria abordar assumptes invisibilitzats, complexos o inusuals. ¿Com tria els temes?

Per interès personal, han de despertar la meva curiositat i el meu interès periodístic. Quan em vaig ficar a explicar històries de vida de prostitutes uruguaianes per al que va ser Dones Boniques (Mujeres Bonitas) era perquè jo tenia ganes de llegir un llibre així, que m'expliqués com viuen les treballadores sexuals a Uruguai, i no n'hi havia. El mateix amb el de casos policials o de feminicidis. M'agrada involucrar-me, parlar amb la gent, sumar-li documents i expedients, i explicar una història més enllà dels titulars que llegim en els diaris o el sòcol que veiem en el noticiari. Explicar la història completa, amb el darrere d'escena, i el que usualment no es veu. Hi havia molts llibres sobre el Club Atlético Peñarol, però cap que expliqués perfils de seguidors. Bé, això: faig els llibres que m'agradaria llegir a mi.

Viquinotícies ¿Algun dels seus llibres li va generar més dificultats d'investigació?

Per Mujeres Bonitas inicialment em va costar convèncer les treballadores sexuals que s'animessin a explicar la seva història de vida per a un llibre. Totes em volien cobrar, i jo no volia pagar-los per escoltar-les. Ha de ser una relació de mútua confiança, i elles havien de voler obrir-se sense demanar diners a canvi, i jo interessar en les històries de manera que aquestes valguessin. Quan vaig definir perfils de treballadores, tot es va simplificar i van començar a parlar. Parlar amb mares i pares de dones que havien estat assassinades a mans de les seves parelles tampoc va ser senzill. Però amb empatia i respecte, ho vaig aconseguir. I per al meu últim llibre Sugar Daddy, vaig comptar amb la col·laboració de diverses persones que em van facilitar parts de l'expedient, que estava reservat a tercers. Si fos per Fiscalia, mai hagués accedit a l'expedient. Però hi va haver gent que va entendre que era important que jo el tingués per poder explicar-li molts detalls a la gent, perquè entengués millor la història.

Viquinotícies ¿Que repercussions ha tingut del seu últim llibre?

Molt bones. En l'editorial em diuen que s'està venent molt bé, i cada dia rebut devolucions de la gent. Em manen fotos llegint el llibre Sugar Daddy , em demanen que tregui ja mateix la segona part. Això vol dir que hi havia avidesa per conèixer millor aquesta història, més enllà dels titulars dels grans mitjans. M'han felicitat advocats dels imputats, els propis imputats, i fins a la principal víctima del Caso Operación Océano (a qui vaig entrevistar). Feministes i defensors de les jovenetes prenen coses del llibre per destacar-les, advocats dels imputats prenen altres coses del llibre. Cadascú fa el seu joc, però sobretot han destacat la meva imparcialitat per explicar la història. Això em deixa molt tranquil.

Viquinotícies ¿Què és el que més li agrada d'estar en ràdio?

Jo estimo el periodisme. Em dedico a això des que tenia 20 anys. M'encanta escriure, m'encanta fer ràdio i em va encantar fer televisió. La ràdio té una màgia especial, perquè qui no et coneix, pot imaginar-te per la teva veu. S'identifica amb una veu i amb una forma de dir, de dir les coses. Mentre estigui fent periodisme, el suport és secundari. Són formes d'arribar-li a la gent i no descarto cap.

Fonts[modifica]

Viquinotícies
Viquinotícies
Aquest article o algunes parts d'ell són un reportatge original d'un viquireporter. Vegeu-ne la pàgina de discussió per a més detalls.
CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «Wikinoticias entrevista a César Bianchi, periodista y escritor» (castellà) .

avant Notícies d'ahir

Notícies d'abril

Escriviu un article