Vés al contingut

Viquinotícies:Missió

De Viquinotícies

Construir un lloc web per presentar contingut actualitzat, rellevant, noticioso i entretingut sense prejudicis

El 15 de gener de 2001, un grup de persones va iniciar un agosarat experiment: van permetre que prop del 10% del món (aquells amb accés a Internet) creessin una enciclopèdia en tots els idiomes, disponible de manera lliure per a tothom al planeta que tinguessi accés a la xarxa, per sempre. En els següents mesos i anys, no era només la tecnologia la que feia aquest somni una realitat, sinó també una comunitat de voluntaris increïblement dedicada que escrivia articles i formulava les polítiques i guies per al projecte. Ho van fer mitjançant un procés obert i revolucionari, en la convicció de la possibilitat d'un consens, amb el desig del millorament de la condició humana i enamorats de l'esperit humà.

La idea del projecte Viquinotícies no és menys agosarada. Viquinotícies és una font de notícies de contingut lliure, i és un subprojecte de la Fundació Wikimedia. Busquem crear una font lliure de notícies on, atès que podem superar la fractura digital, cada ésser humà està convidat a contribuir amb informes sobre esdeveniments grans i petits, ja sigui des de l'experiència personal o recopilat des de qualsevol altra part. Viquinotícies està basat en la idea que volem crear alguna cosa nova més que destruir força vell. Es basa en la creença que podem, junts, construir un recurs gran i únic que enriquirà el paisatge mediàtic.

Viquinotícies ja serà útil fins i tot si comencem per tenir relativament pocs informes originals, perquè proveirà recopilacions lliures, neutrals i integrades de les notícies de totes les altres parts. Ja serà útil fins i tot si el rang de temes que cobrim estigui inicialment ple de buits, perquè en aquestes àrees ja ens beneficiarem del model col·laboratiu wiki. Creixerà per a ser més útil cada dia.

Encara que Viquinotícies té com a meta ser algun dia un recurs útil per si mateix, també proveirà una alternativa a les agències de notícies de marca registrada com Associated Press, EFE o Reuters; és a dir, també permetrà que mitjans independents s'equipin per aconseguir una font de notícies gratuïta d'alta qualitat. Gràcies a la nostra llicència lliure, qualsevol pot crear la seva pròpia font de notícies lliures -fins i una no neutral- basada en el nostre treball. Fins i tot si els nostres articles seran inicialment pocs, seran lliures, disponibles de manera permanent i no requereixen registre per llegir-los.

Si bé enfrontem molts reptes nous, Viquinotícies adoptarà els principis que han fet de Wikipedia i dels altres llocs de la Fundació Wikimedia que són avui: neutralitat, contingut lliure i un procés de presa de decisions obert.

Busquem promoure l'idea del periodista ciutadà, ja que creiem que qualsevol pot fer una contribució útil per crear la gran imatge del que succeeix al voltant de nosaltres en el món. És hora de crear una font de notícies lliure, per la gent i per a la gent. Et convidem a unir-te a aquest esforç que té el potencial de canviar el món de la informació de notícies per sempre.

Viquinotícies serà un recurs tant informatiu com d'entreteniment. Donarem la benvinguda als contribuïdors i els animarem a explorar conceptes diferents per presentar informació interessant i oportuna. Buscarem nous formats per presentar els nostres continguts i lluitarem per obrir les portes i permetre que la gent a tot el món es beneficiï de la nostra feina.

Articles sobre el projecte[modifica]