Vés al contingut

Viquinotícies:Bots

De Viquinotícies
(S'ha redirigit des de: VN:B)
Drecera:
VN:B
en: Requests for the bot flag should be made on the page Viquinotícies:Petició als administradors. / ca: Les sol·licituds d'autorització de bots s'han de fer a la pàgina Viquinotícies:Petició als administradors.
«VN:B» redirigeix aquí. Potser estaves buscant Viquinotícies:Buròcrates o Viquinotícies:Babel.

Un bot (paraula que resulta d'una afèresi practicada sobre robot) és un programa dissenyat per interactuar amb altres programes, serveis d'Internet o éssers humans de manera semblant a com ho faria una persona. A Viquinotícies, els bots s'utilitzen per simplificar o automatitzar completament tasques que resultarien molt tedioses per ser realitzades manualment. Alguns exemples típics de tasques realitzades per bots són les següents:

  • Moure articles d'una categoria a una altra.
  • Verificar que els enllaços externs d'un article no estiguin trencats.

En principi, si la tasca pot expressar-se com un algorisme, és possible programar un bot perquè la realitzi; altres tasques com, per exemple, corregir els enllaços que apunten a una pàgina de desambiguació perquè portin a la pàgina correcta, requereixen de la supervisió d'un operador humà, però poden igualment ser recolzades per bots perquè cooperin agilitzant la tasca.

Pywikibot[modifica]

El projecte Pywikibot ha desenvolupat una biblioteca de recursos programada en Python, que implementa les funcions necessàries per interactuar amb el programari de MediaWiki; el programari inclou diversos bots, capaços de realitzar un gran nombre de tasques. Si bé altres bots especialitzats s'empren ocasionalment, la majoria dels bots actius en Viquinotícies en català utilitzen aquest programari.

Les funcions implementades en el paquet de pywikipedia inclouen els següents bots:

Nom d'script a executar pel bot Funció
category.py Treballar amb categories: afegir pàgines a una categoria, llevar pàgines d'una categoria, moure pàgines d'una categoria a una altra.
interwiki.py Afegir i corregir enllaços interlingüïstics:
  • autònomament, seguint els enllaços interwiki que ja existeixen i afegint a la pàgina original els enllaços presents en una pàgina enllaçada que falten en la versió en català
  • amb ajuda humana, demanant suggeriments de com podria cridar-se la pàgina en qüestió en un altre(s) idioma(s) i afegint així *interwikis a les pàgines que actualment no en tenen cap.
redirect.py
  • corregir automàticament les redireccions dobles, segons el llistat que genera Especial:Redireccions_dobles
  • esborrar les redireccions que apunten a una pàgina inexistent (només possible si l'usuari que corre el bot té permisos d'administrador)
replace.py Reemplaçar cadenes de text d'acord amb una expressió regular, útil per corregir errors d'ortografia o implementar canvis en la sintaxi de la Wiki.
solve_disambiguation.py Corregir els enllaços a pàgines de desambiguació. Requereix d'intervenció humana per triar l'enllaç correcte.
table2wiki.py Convertir a la sintaxi de MediaWiki totes les taules en format HTML.
template.py Traslladar plantilles, així com canviar els enllaços per subst:, entre altres tasques relacionades.
upload.py Pujar imatges massivament a una Wiki. Actualment obsolet, gràcies a l'ús de Commons.
weblinkchecker.py Comprovar que els enllaços externs d'un grup de pàgines (o tota una wiki) continuen existint; si bé el bot no elimina els enllaços trencats, produeix un informe detallat de tots els enllaços que necessiten revisió.

Bots actius[modifica]

Els bots que estan treballant actualment en Viquinotícies estan llistats ací. Tots aquests bots estan proveïts d'un flag, és a dir, una marca que els distingeix com a tals, diferenciant-se així dels usuaris normals. No obstant això, existeixen casos excepcionals en què un bot ha de prescindir d'un flag, de manera que les seves edicions puguin ser monitorades pels altres usuaris com si fos un usuari més.

Sol·licitar l'ajuda d'un bot[modifica]

Si tens en ment una tasca que es pugui realitzar mitjançant alguna de les funcions descrites en l'apartat anterior, pots deixar la teva comanda, explicant els motius, en Viquinotícies:La cantina; el primer operador de bot que disposi de temps per realitzar-la s'encarregarà d'ajudar-te.

Com activar un bot[modifica]

L'ús de bots en Viquinotícies constitueix una gran responsabilitat, a causa de la gran quantitat d'edicions que són capaços de realitzar en pocs segons; per això, els bots han de ser acceptats per la comunitat. Per sol·licitar el permís per utilitzar un bot en particular, ingressa a Viquinotícies:Petició als administradors, on un buròcrata es farà càrrec de la sol·licitud.

ca: Viquinotícies utilitza la política de bots estàndard / en: this wiki uses the standard bot policy.[1]

ca: Viquinotícies permet permet bots globals / en: this project allows allows global bots.[1]

ca: Viquinotícies No fet no permet l'aprovació automàtica de bots. / en: this project No fet does not allow automatic approval of bots.[2]

Notes

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

En aquesta pàgina hi ha text copiat o derivat de https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Viquip%C3%A8dia:Bots&oldid=14872111, i per tant es troba sota llicència CC-BY-SA-3.0 i/o GFDL.