Vés al contingut

Un terratrèmol de magnitud 7,9 sacseja Nepal i danya Katmandú

De Viquinotícies
Bandera de Nepal
Bandera de Nepal
Altres històries sobre Nepal


Localització de Nepal

Un mapa mostrant la localització de Nepal


Per escriure, editar, començar o visualitzar altres articles sobre Nepal, vegeu el portal de Nepal
[[{{{enllaç}}}|...]]
[[Image:{{{imatge}}}|{{{amplària}}}|{{{enllaç}}}]]
Mapa del terratrèmol i de les seves rèpliques.
Seqüeles del Terratrèmol.

26 d'abril del 2015, Nepal
Un fort terratrèmol de magnitud 7,9 s'ha produït aquest dissabte 25 d'abril a les 06:11 GMT al centre del Nepal. L'epicentre s'ha situat entre les ciutats de Pokhara i Katmandú, la capital del país. L'energia del sisme ha provocat que aquest s'hagi notat també en les zones més properes de l'Índia i la Xina, i també en llocs més allunyats, com el Pakistan i Bangla Desh. Així mateix, es tracta d'una zona molt muntanyosa, i s'han produït esllavissades de terra i allaus en diverses regions, com la de l'Everest.

El ministre d'Informació del Nepal, Minendra Rijal, ha declarat que s'han produït enormes destrosses i que necessiten ajuda internacional per fer front a les conseqüències del terratrèmol. Narendra Modi, primer ministre de l'Índia, ha reunit diversos membres del seu govern per tractar la situació.

Durant les primeres hores no s'han pogut determinar ni el nombre de morts ni el de ferits, encara que s'estima que siguin elevats. A Katmandú, diversos edificis històrics han patit greus danys, com la torre Dharahara, construïda en 1832, que s'ha ensorrat i ha quedat reduïda a enderrocs, pel que ha atrapat a les persones que es trobaven al seu interior. També la plaça Durbar, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, ha estat pràcticament destruïda pel terratrèmol. L'aeroport de Katmandú ha hagut de ser tancat al trànsit aeri comercial.

Després del tremolor principal, s'han produït algunes fortes rèpliques, algunes de les quals han arribat a magnitud 6,6.

Actualitzacions[modifica]

Actualització 11:55 GMT, 25 d'abril: el nombre de morts supera les 600 persones, segons el ministre de l'Interior del Nepal.

Actualització 16:08 GMT, 25 d'abril: el nombre de morts supera les 1100 persones, segons l'agència Reuters.

Actualització 22:40 GMT, 25 d'abril: el nombre de morts supera les 1300 persones, segons l'agència Reuters.

Actualització 12:13 GMT, 26 d'abril: el nombre de morts arriba a les 2000 persones, segons dades oficials. La major part de les víctimes es trobaven a la vall de Katmandú, però també hi ha hagut morts a les rodalies de l'Everest, a l'Índia i al Tibet. Diumenge 26 s'ha produït una nova rèplica del sisme, de magnitud 6,7. Els hospitals i els equips de rescat es troben desbordats.

Actualització 22:15 GMT, 26 d'abril: el nombre de morts supera les 2500 persones, i hi ha més de 5000 ferits. A l'Everest hi ha 200 desapareguts. El subministrament d'electricitat, d'aigua potable i les comunicacions s'han vist molt afectats.

Actualització 27 d'abril: el nombre de morts supera les 4000 persones, i hi ha més de 6500 ferits. Molts ferits es troben en tendes de campanya ja que no caben a l'Hospital Universitari de Katmandú. El terratrèmol ha danyat també la infraestructura de subministrament elèctric, la qual cosa provoca problemes als hospitals i en les comunicacions.[1]

Actualització 29 d'abril: el nombre de morts supera les 4300 persones, i hi ha més de 8000 ferits. Es segueixen produint rèpliques, algunes de fins a magnitud 6,7. La pluja dificulta el lliurament d'ajuda a l'aeroport de Katmandú. Les comunicacions amb el Nepal a través de telefonia mòbil segueix sent gairebé impossibles.[2]

Actualització 2 de maig: el nombre de morts arriba a les 6204 persones, i el de ferits als 13 932.[3]

Més imatges[modifica]

Notícies relacionades[modifica]

Més notícies relacionades amb el terratrèmol del Nepal de 2015.

Fonts[modifica]

Wikipedia A la Viquipèdia hi ha contingut relatiu o pertanyent a Terratrèmol del Nepal de 2015
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Un terratrèmol de magnitud 7,9 sacseja Nepal i danya Katmandú
Referències


avant Notícies d'ahir

Notícies de juny

Escriviu un article