Un altre juliol negre pels boscos dels Països Catalans

De Viquinotícies


5 d'agost del 2013, Països Catalans

Pel que fa a l'incendi forestal de la serra de Tramuntana, s’està parlant d’una presumpta negligència a l’hora de cremar rostolls com a motiu principal de l’incendi. Però no se’n parla de la prevenció d’aquests ni dels mitjans per aturar-los

Mentre el Principat ha viscut fins ara la millor campanya d'incendis dels últims cinc anys, amb només 146 hectàrees cremades, principalment pels incendis de Vallirana, la setmana passada, i altres focs menors. A les Illes i el Pais Valencià s'han cremat més de tres mil hectàrees de superfície forestals, un total 2.335 hectàrees en el termes municipals d'Andratx, Estellencs i Calvià (serra de Tramuntana) a l'illa de Mallorca i 639 en Aiora a la Vall de Cofrents.

Cal recordar que al juliol de l'any passat a la Jonquera (Alt Empordà) es van cremar gairebé 13.000 mil hectàrees, a Cortes de Pallars a la Vall d'Aiora, 29.000, a Andilla (Serrans), unes 20.000 i a Concentània al Comtat, un miler.

La Serra de Tramuntana torna a cremar després de les retallades a l’IBANAT i Espais Natura Balear[modifica]

La Trapa torna a estar cremada, ara fa 19 anys de l’incendi de 1994. Més de 1.600 hectàrees de la Serra de Tramuntana estan calcinades. L’incendi, el pitjor en 14 anys a les illes segons alguns mitjans. Cal remarcar que es van haver de reclamar efectius de la península per apagar-lo.

S’està parlant d’una presumpta negligència a l’hora de cremar rostolls com a motiu principal de l’incendi. Però no se’n parla de la prevenció d’aquests ni dels mitjans per aturar-los. I precisament, aquests recursos han estat retallats els darrers mesos.

Cal recordar que el govern valencià va retallar en 15 milions el fons destinat a la lluita contra els incendis l'any passat. La qual cosa va generar també dures crítiques pels incendis de Cortes de Pallars i Andilla.

Més de 30 acomiadaments els darrers mesos[modifica]

Des del novembre de l’any passat es vénen denunciant les retallades i acomiadaments a l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) i a Espais de Natura Balear. Iniciaren la campanya “Prou retallades als espais naturals” i després de nombroses mobilitzacions, no aconseguiren aturar les retallades: entre ambdues empreses públiques s’acomiadaren 30 persones i IBANAT absorbí Espais de Natura Balear.

No obstant això, el passat 6 de juny, Biel Company, conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, declarava que enguany “es manté el dispositiu d’extinció de l’any passat amb el mateix nombre de personal i de mitjans terrestres i aeris”. Malgrat tot, el Comité d’Empresa d’IBANAT, va emetre un comunicat desmentint les paraules de Company i denunciava una minva de personal i logística en la campanya d’incendis d’enguany.

I el doble de directius a l’IBANAT[modifica]

A més, segons va denunciar Comitè d’Empresa, aquest mes de juliol s’ha duplicat el nombre de directius d’IBANAT: s’ha passat d’haver-hi 2 a tenir-ne 4. Segons càlculs amb el conveni vigent, aquests càrrecs directius suposaran unes despeses addicionals de 100.000€. Unes contractacions insultants després d’haver acomiadat a més de 30 persones mesos abans.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail

Enllaços externs[modifica]