Vés al contingut

Teresa Forcades i Arcadi Oliveres promouen un manifest "per un procés constituent a Catalunya"

De Viquinotícies
Conviden tots els ciutadans de Catalunya, visquin on visquin, a signar-lo "per un canvi de model polític, econòmic i social"
Presentació del Procés Constituent a Catalunya a Sabadell sota la pluja

10 d'abril del 2013, El Principat, Països Catalans

La monja benedictina i metgessa Teresa Forcades i l'economista i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, promouen el "Manifest per a la convocatòria d'un procés constituent a Catalunya", amb l'objectiu de preparar un "canvi de model polític, econòmic i social." Conviden tots els ciutadans de Catalunya, visquin on visquin, a signar-lo per fer pinya a favor d'aquesta nova iniciativa que vol esdevenir un moviment social cap a una candidatura unitària i popular a les pròximes eleccions al parlament. També poden signar el manifest "com a simpatitzants" els qui no siguin ciutadans catalans. El projecte s'anomena Procés Constituent, i segons els dos promotors podria ben bé ser el nom de la futura candidatura.

Descarten de ser candidats

[modifica]

Oliveres i Forcades consideren que s'ha de crear urgentment un model polític i social nou a partir de l'autoorganització i la mobilització social continuada. Per ells, "només amb una ciutadania activa, participativa i al carrer serà possible de garantir un procés de canvi social profund."

Tot amb tot, remarquen que no volen crear cap partit polític i avancen que ni l'un ni l'altra no tenen intenció de concórrer a les eleccions. "Volem contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d'una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l'assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República Catalana", de manera que "no sigui possible en el futur que els interessos d'uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria".

Iniciar un procés des de baix

[modifica]

El manifest demana que "el poble català decideixi de forma democràtica i pacífica quin model d’estat i de país desitja". També considera que l'actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat. Defensa "un model polític i social nou [...] sense repetir fórmules del passat". Aquest procés constituent requerirà, diuen, l'autoorganització i la mobilització social continuada. Proposen una plataforma unitària "que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model".

"Es tracta d'iniciar un procés des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col·lectius i persones a barris i pobles, per tal de bastir una nova eina plural i diversa i articular una candidatura com més àmplia millor per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l'objectiu de defensar la convocatòria d’una assemblea constituent per definir quin nou model d’estat i d’ordenació socioeconòmica volem."

"El nostre objectiu no és crear un nou partit polític. Cap de les dues persones que presentem aquest manifest no pensem concórrer a les eleccions, sinó que volem contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d'una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l'assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d'uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria."

Text íntegre del manifest de Forcades i Oliveres

[modifica]

"Els sotasignats fem una crida a la ciutadania de Catalunya a adherir-se a aquest manifest que té per objectiu la convocatòria d'un procés constituent a Catalunya que permeti que el poble català decideixi de forma democràtica i pacífica quin model d'estat i de país desitja.

Les mobilitzacions dels darrers dos anys han mostrat un potencial de lluita social creixent i un ampli rebuig a les polítiques que pretenen resoldre la crisi premiant amb diners, reconeixement i privilegis els seus responsables directes i endeutant per tota la vida la majoria de la població.

L’actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat.

És urgent que creem entre totes un model polític i social nou i cal fer-ho sense repetir fórmules del passat, conscients que el procés no serà fàcil ni curt. Requerirà l’autoorganització i la mobilització social continuada. Només amb una ciutadania activa, participativa i al carrer serà possible garantir un procés de canvi social profund.

Per a aconseguir-ho, cal impulsar un procés de reflexió i confluència ampli, plural i participatiu capaç de reconèixer en la seva competència i diversitat els múltiples col·lectius que ja fa temps que treballen pel canvi democràtic i pacífic, i capaç de fer-los lloc en una plataforma unitària que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model.

Es tracta d’iniciar un procés des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col·lectius i persones a barris i pobles, per tal de bastir una nova eina plural i diversa i articular una candidatura al més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l’objectiu de defensar la convocatòria d’una Assemblea Constituent per definir quin nou model d’estat i d’ordenació socioeconòmica volem.

El nostre objectiu no és crear un nou partit polític. Cap de les dues persones que presentem aquest manifest no pensem concórrer a les eleccions, sinó que volem contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República Catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria.

Un projecte de canvi social i de ruptura amb l’actual ordre haurà de defensar un seguit de mesures bàsiques i d’urgència. Definir-les és una feina col·lectiva a realitzar per part de totes les organitzacions i persones que participin en aquest procés. Una primera llista provisional, orientativa i no exhaustiva de punts a considerar és la següent:

  • Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il·legítim.
  • Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada laboral i repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat.
  • Democràcia participativa, reforma electoral, control dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció.
  • Habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.
  • No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social.
  • Dret al propi cos i no a la violència de gènere.
  • Reconversió ecològica de l'economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentaria.
  • Drets de ciutadania per a tothom, no a la xenofòbia i derogació de la legislació d'estrangeria.
  • Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, programari i xarxa lliure i desmercantilització de la cultura.
  • Solidaritat internacional, no a la guerra, i per una Catalunya sense exèrcit i fora de l'OTAN.

Ens trobem en una cruïlla històrica en què és necessari fer un pas endavant i aplegar forces. Fem una crida a la ciutadania de Catalunya a signar aquest Manifest i a ajudar a construir entre totes i tots aquesta iniciativa de canvi a favor d'un model social, econòmic i polític igualitari i participatiu que es nega a separar la Llibertat de la Justícia i de la Solidaritat.

Arcadi Oliveres i Teresa Forcades

10 d'abril 2013"

Fonts

[modifica]


Enllaços externs

[modifica]