Vés al contingut

Romney guanya en les primàries a l'important estat d'Illinois

De Viquinotícies


21 de març del 2012, Illinois, Estats Units

Mitt Romney a Arizona el desembre de 2011

Mitt Romney ha surtit victoriós per un ampli marge de les primàries del Partit Republicà a Illinois. Amb gairebé un milió de vots arreu de l'estat, Romney ha guanyat amb vora del 47% del vot popular. Això ajuda a Mitt Romney a apropar-se a la candidatura del Partit Republicà en les eleccions presidencials de novembre contra el candidat del Partit Demòcrata i president Barack Obama. En aquestes primàries Romney s'endugué 42 delegats per a la Convenció Nacional Republicana d'agost mentre que Rick Santorum se n'endugué 12.

El nombre total de delegats —vots assegurats en la convenció d'agost en què s'escollirà el candidat del partit— que té ara Mitt Romney és 563. Per a guanyar per majoria en aquesta convenció caldran almenys 1.144 delegats, quantitat que si segueixen així les primàries a nivell nacional tindrà Romney segur. Altres candidats republicans tindrien menys fins i tot si tots fossin combinats en una campanya electoral única; Rick Santorum té 263 delegats, Newt Gingrich 135 i Ron Paul 50.

De nou Romney guanyà per un gran marge en les primàries; va ser votat pel 47%. En altres eleccions aquest nombre pot semblar relativament petit, però per Santorum tan sols votaren el 35%. Els altres candidats, Paul i Gingrich, reberen tan sols el 9 i el 8% del vot estatal. L'exgovernador de Massachusetts Romney guanyà per més de cent mil vots.

Illinois, un estat que en les eleccions presidencials ha votat des del 1992 per al Partit Demòcrata, és un estat que es caracteritza per tenir una majoria de població urbanitzada concentrada principalment a l'àrea metropolitana de Chicago i alhora té una gran secció de la població econòmicament basada en el sector primari. En les zones més rurals en aquestes primàries el vot fou guanyat àmpliament per Rick Santorum, polític que els mitjans de comunicació nord-americans veuen com a més conservador i tradicional.

Llegenda Taronja: Mitt Romney Verd: Rick Santorum Porpra: Newt Gingrich Daurat: Ron Paul

Les pròximes primàries del Partit Republicà seran a Louisiana i Missouri el dissabte 24 de març. Els dos estats històricament han estat conservadors i republicans, raó per la qual es preveu una participació electoral alta.

A Schaumburg, Illinois, Mitt Romney va parlar amb el públic després que fos anunciada la seva victòria estatal. Romney donà l'enhorabona a altres candidats republicans pels seus results i després es dirigí al president Obama. «És hora de dir aquesta paraula: prou. N'hem tingut prou. Sabem que el nostre futur brillarà més que en aquests temps problemàtics. Encara creiem en Amèrica, i ens mereixem un president que tingui fe en nosaltres, i jo tinc fe en les persones nord-americanes.»

A Gettysburg, Pennsilvània, es trobava el candidat Rick Santorum, originari d'aquell estat. Ell també es dirigí al públic local sobre els resultats de les primàries. «Hem guanyat en les àrees en què habiten els conservadors i els republicans. Ens queden cinc setmanes fins que guanyem aquí una gran victòria i un gran nombre de delegats. Hem d'anar-hi i combatre en aquest combat.» Les primàries republicanes de Pennsilvània tindran lloc el 24 d'abril.

Articles relacionats

[modifica]

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail