Vés al contingut

Mitt Romney obté la victòria en les primàries republicanes de Puerto Rico

De Viquinotícies


19 de març del 2012, Puerto Rico, Estats Units

Mitt Romney a Florida el setembre de 2011

Mitt Romney ha obtingut la victòria en les primàries del Partit Republicà dels Estats Units al territori de Puerto Rico. Aquesta victòria electoral li atorga a Romney 20 delegats per a la Convenció Nacional Republicana d'agost en què s'escollirà el candidat del partit per a les eleccions presidencials nord-americanes de novembre contra Barack Obama, l'actual president i candidat del Partit Demòcrata.

Amb la victòria a Puerto Rico, Mitt Romney fa que el nombre de delegats votant per a ell en la convenció siguin ja un total de 434; aquest nombre és considerablement més gran que el nombre de delegats per a Rick Santorum amb 173, Newt Gingrich amb 137 i Ron Paul amb 27. És a dir, Mitt Romney és el polític més probable com a candidat del partit en les eleccions presidencials de novembre. El candidat que sigui escollit en la convenció necessita un mínim de 1.144 delegats, requisit que està assolint el candidat Mitt Romney de Massachusetts.

Amb el 73% del vot comptat, Romney ha guanyat per un marge claríssim: ha rebut el 83% del vot porto-riqueny. Amb uns 98.000 vots totals, Romney n'ha rebut 87.000. Altres candidats a considerable distància eren Santorum amb 8.000 i Gingrich amb 2.000; el candidat texà Ron Paul en rebé tan sols un miler.

Puerto Rico és un estat lliurement associat amb els Estats Units. Segons la Constitució dels Estats Units tan sols ciutadans dels 50 estats i Washington DC poden votar, deixant de banda a ciutadans legalment estatunidencs residents a territoris que formen part de la nació com ara Puerto Rico. Tot i així els votants registrats amb el Partit Republicà en aquest territori poden votar en les primàries electorals.

Les pròximes primàries del partit seran a Illinois, estat que escollirà 69 delegats en les primàries i que conté uns tretze milions d'habitants, gran part dels quals viuen a l'àrea metropolitana de Chicago. De nou Mitt Romney sembla que guanyarà; en dues enquestes recents rebé el 35 i el 41 percent del vot, respectivament.

Fent campanya a Illinois el candidat de Massachusetts Mitt Romney comentà sobre la victòria porto-riquenya quan se n'assabentà: «és un territori de 4 milions de persones. No són una petita illa insignificant. Són 4 milions de persones! Seria el 25è estat més gran del país». El vot hispanoamericà tradicionalment ha votat pel Partit Demòcrata, sobre el qual va comentar també: «intendeixo rebre el vot llatinoamericà pel Partit Republicà i que el partit retorni a la Casa Blanca».

Rick Santorum, candidat de Pennsilvània que rebé un récord personal de percentatge mínim de vots per ell, alienà als porto-riquenys quan el dijous 15 de març digué que els porto-riquenys haurien de parlar l'anglès si volien esdevenir el 51è estat dels Estats Units. Va dir que era un requisit bàsic i principal per a la població de Puerto Rico. Aquest comentari va disgustar als votants porto-riquenys i als votants d'altres regions dels Estats Units de minories ètniques, principalment la minoria llatinoamericana o hispanoamericana.

Articles relacionats

[modifica]

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail