Vés al contingut

Reaccions mixtes al canvi de política cap als refugiats cubans

Checked
De Viquinotícies


13 de gener del 2017

La comunitat cubana a Miami i alguns dels polítics que els representen van tenir reaccions variades respecte a l'anunci del president Barack Obama de derogar la política de "Peus secs, peus mullats", mentre alguns van considerar que la mesura incrementarà les pressions perquè hi hagi canvis a l'illa.

“La gent en no poder sortir, internament podria portar-li problemes al règim”, va dir Jorge Gutiérrez, un ex combatent en Bahía de Cochinos de 80 anys. No obstant això, ha subratllat que “des del punt de vista humà, és privar les persones que estan sense treball (a Cuba) la possibilitat d'un futur millor”.

D'altres, com l'estudiant de 19 anys Dianelis Quintero, creuen que les sortides cap a Estats Units continuaran. “Hi ha gent que vol millorar econòmicament i amb el que guanyen allà poden ajudar la seva família aquí. Un canvi de política no els va a detenir”.

"Peus secs, peus mullats" va ser implementada el 1995 pel president Bill Clinton després de reformar una política migratòria més liberal. Fins llavors, als cubans que eren capturats al mar mentre intentaven arribar als Estats Units se'ls permetia quedar-se al país i podien obtenir la residència.

El tracte preferent per als cubans reflectia el poder polític dels cubà-nord-americans, especialment a Florida, un estat crucial en els comicis presidencials.

Això va canviar en els últims anys. Els cubans de major edat, especialment els exiliats al triomf de la revolució, tendeixen a rebutjar l'acostament diplomàtic d'Obama cap a Cuba, mentre que els més joves van demostrar que a diferència dels seus pares i avis, no necessàriament defineixen la seva tendència política per les relacions entre Washington i L'Havana.

Els polítics

[modifica]

El senador per la Florida, Marco Rubio, fill d'immigrants cubans, va dir en un comunicat que tot i que ha reconegut des de fa temps la necessitat de reajustar la Llei d'Ajust Cubà, “la caracterització de l'administració Obama d'aquest canvi com a part d'una normalització amb el règim de Castro és absurda. És en efecte la fallida política del president Obama, combinada amb l'augment de la repressió per part del règim de Castro, el que ha portat a un augment en la migració cubana des del 2014”.

Des d'octubre de 2012, més de 118.000 cubans es van presentar en ports d'ingrés al llarg de la frontera, d'acord amb estadístiques publicades pel Departament de Seguretat Nacional. Durant l'any fiscal de 2016, que va finalitzar al setembre, més de 41.500 persones van ingressar per la frontera sud, la major quantitat en cinc anys. Altres 7.000 persones van arribar entre octubre i novembre. A més, molts reconeixen que l'emigració dels últims anys no és política, sinó econòmica.

El senador Rubio diu que encara que es necessiten alguns canvis, EUA ha de assegurar-se que “els cubans que escapen de la persecució política no siguin tornats sumàriament al règim” i que se'ls doni “una oportunitat justa de sol·licitar i rebre asil polític”.

Per la seva banda, el senador Bob Menéndez, demòcrata per Nova Jersey, ha assegurat que “l'anunci d'avui només servirà per endurir la soga que el règim de Castro segueix tenint al voltant del coll del seu propi poble”.

Afegeix el legislador que “el Congrés no va ser consultat abans d'aquest abrupte anunci de la política a només 9 dies que finalitzi aquesta administració”.

Menéndez assegura que “els recents canvis mal concebuts en la política nord-americana cap a Cuba han recompensat al règim amb un salvavides econòmic, deixant cada dia als cubans menys optimistes sobre el seu futur sota una brutal dictadura totalitària”.

La legisladora republicana per la Florida, Ileana Ros-Lehtinen, va dir que: “No hi ha cap raó per a aquesta temerària concessió a un règim que envia als seus metges a nacions estrangeres en una mena moderna de servitud”.

Notícies relacionades

[modifica]

Fonts

[modifica]

avant Notícies d'ahir

Notícies de novembre

Escriviu un article