Vés al contingut

Obama posa fi a política de refugiats que beneficiava als cubans

Checked
De Viquinotícies


13 de gener del 2017

La Casa Blanca va anunciar oficialment el dijous la derogació de la Llei d'Ajust Cubà, coneguda més comunament com "Peus Secs, Peus Mullats".

En un comunicat, el president Barack Obama informa que la seva decisió és una de les “mesures importants per normalitzar les relacions amb Cuba i establir una major consistència en la nostra política d'immigració”.

“El Departament de Seguretat Nacional eliminarà la política anomenada 'wet-foot/dry foot' (peus secs/peus mullats), que va ser creada fa més de vint anys i dissenyada per a una era diferent”, indica el missatge.

Amb efecte immediat, els ciutadans de Cuba que intentin entrar als Estats Units il·legalment i que no qualifiquin per auxili humanitari seran subjectes a ser retornats a Cuba, en concordança amb les lleis d'Estats Units i les prioritats en la seva aplicació, afegeix el comunicat.

“En prendre aquesta mesura tractem els migrants cubans de la mateixa manera que tractem als migrants d'altres països”, diu la nota de la Casa Blanca, la qual explica que: “El govern cubà ha acceptat el retorn dels ciutadans cubans que seran ordenats a tornar a Cuba, així com ha vingut acceptant el retorn dels migrants interceptats al mar”.

Addicionalment, es va informar que “el Departament de Seguretat Nacional també ha posat fi al Programa de Parole de Metges Cubans ('Cuban Medical Professional Parole')”.

En explicar la decisió, la Casa Blanca diu que “els Estats Units i Cuba estan treballant junts per combatre malalties que posen en perill la salut i les vides dels nostres pobles. En donar tractament preferencial al personal mèdic cubà, el programa condicional per als metges contradiu aquests esforços, i arrisca causar dany al poble cubà”.

El personal mèdic cubà serà ara elegible per demanar asil a les ambaixades i consolats d'Estats Units a tot el món segons els procediments aplicables a tots els estrangers.

“Estats Units, una terra d'immigrants, des de fa més d'un segle s'ha enriquit amb les contribucions dels nord-americans d'origen cubà”, assenyala el president Barack Obama.

El mandatari afegeix que des de que va assumir el càrrec, el seu govern ha col·locat a la comunitat cubà-nord-americana al centre de les seves polítiques. “Amb aquest canvi seguirem rebent els cubans així com vam rebre els immigrants d'altres nacions, en concordança amb les nostres lleis”, afirma la nota.

Obama destaca també que durant la seva administració ha treballat per millorar la vida del poble cubà, dins de Cuba, al proporcionar un major accés a recursos, informació i connectivitat amb el món, i assegura que: “Sostenir aquest enfocament és la millor manera d'assegurar que els cubans gaudeixin de la prosperitat, persegueixin reformes i determinin el seu propi destí. Com vaig dir a l'Havana, el futur de Cuba ha d'estar en mans del poble”.

La mesura té lloc una setmana abans que el president Obama deixi el seu càrrec i és gairebé segurament l'últim canvi que farà en la seva vasta reforma a les relacions amb Cuba.

El president electe Donald Trump ha assumit una posició més dura pel que fa a les relacions dels Estats Units amb Cuba, indicant que podria revertir les mesures preses per Obama una vegada que assumeixi el poder.

La llei "Peus Secs Peus Mullats" va entrar en vigència el 1995 durant el govern de Bill Clinton, com una revisió d'una política d'immigració més liberal. Fins llavors, els cubans detinguts al mar que tractaven d'arribar als Estats Units se'ls permetia quedar-se al país i podien convertir-se en residents legals després d'un any.

L'Havana s'ha queixat insistentment per la llei ara derogada, dient que encoratja als cubans a afrontar perillosos viatges per escapar i a la sortida dels millors professionals del país; però la mesura també ha servit perquè els cubans més desencantats busquin una vida millor a l'estranger i es converteixin en font de suport financer per a les seves famílies a l'illa.

Poc abans que l'administració Obama anunciés oficialment la derogació de les dues mesures, un funcionari que havia alertat anònimament sobre la decisió va dir que la major part dels cubans que fugen de l'illa ho fan per raons econòmiques o per aprofitar els beneficis que saben poden rebre si aconsegueixen arribar als Estats Units.

Una altra de les raons esmentades per a l'eliminació de la llei d'Ajust Cubà és l'augment de la migració cubana, especialment a la frontera amb Mèxic, presumptament a causa del temor que l'administració Obama la suspengués.

Segons dades del Departament de Seguretat Interior, des d'octubre de 2012, més de 118.000 cubans s'han presentat en els ports d'entrada dels Estats Units. L'any fiscal 2016, que va acabar al setembre, més de 41.500 cubans van ingressar per la frontera sud nord-americana, trencant un rècord de cinc anys. Altres 7.000 van arribar entre octubre i novembre.

Aquest influx ha afectat a altres països a la regió que han de donar atenció als cubans que encara no han arribat a la frontera amb els Estats Units, va dir el funcionari.

S'ha informat que els cubans que han ingressat als Estats Units fins a aquesta data, igual que els professionals mèdics d'aquest país que han arribat emparats per les mesures derogades, continuaran el procés per obtenir l'estatus legal.

Notícies relacionades

[modifica]

Fonts

[modifica]

avant Notícies d'ahir

Notícies de desembre

Escriviu un article