Plutó pot tenir fins a tres satèl·lits

De Viquinotícies
Plutó i la seva lluna Caront

1 de novembre del 2005
El Telescopi Espacial Hubble pot haver demostrat l'existència d'altres dues llunes en el sistema de Plutó. Si fa uns dies rebíem la notícia que el desè planeta (2003 UB313), major fins i tot que Plutó, posseïa lluna, la notícia de Plutó amb els seus dos satèl·lits que sumarien en total tres (l'altre és Caront) sembla deixar la impressió que coneixíem bastant poc sobre els cossos del Cinturó de Kuiper.

L'equip que ha fet el descobriment provarà de nou al febrer per a comprovar si són o no són satèl·lits de Plutó, encara que tot sembla indicar que les diverses fotografies que s'han obtingut mostren un moviment d'aquestes llunes entorn del novè planeta del sistema solar.

El qualificatiu de Plutó com a "planeta", després del seu descobriment al 1930, ha estat últimament molt debatut perquè altres cossos tenen també les mateixes característiques i grandàries. Aquests cossos són que els quals es troben en el Cinturó de Kuiper, que s'estén més enllà de l'òrbita de Neptú.

Fins a ara, eren ja diversos els cossos d'aquesta regió amb algun satèl·lit, però si es verifica que Plutó posseeix tres llunes, la ciència planetària hauria de revisar el procés de formació del sistema de Plutó.

Provisionalment, se'ls han assignat els noms S/2005 P1 i/S 2005 P2 a aquests recent descoberts cossos que es trobarien, segons els càlculs, a 44.000 km de Plutó. L'Unió Astronòmica Internacional ja s'encarregaria després de batejar als satèl·lits.

El descobriment va ser possible amb la Càmera Avançada per a Sondejos (ACS) del Hubble, en observacions de maig de 2005, després de les quals es van revisar fotografies anteriors, fins a donar amb unes que l'any 2002 evidenciaven que l'equip pot estar després d'un gran descobriment. Es descarta que puguin aparèixer objectes majors a 15 km de diàmetre entorn de Plutó.


Wikipedia A la Viquipèdia hi ha contingut relatiu o pertanyent a Caront (satèl·lit)

Articles relacionats[modifica]

Fonts[modifica]